Новини от област Стара Загора и България

Недоволство

Пътностроителните фирми преустановяват всички дейности по ремонт и поддръжка

8310 16/06/2022 14:50 Строителство Пътища
Пътностроителните фирми  преустановяват всички дейности по ремонт и поддръжка
Divident.€U Divident.€U

Причината е, че в актуализацията на бюджета няма предвидени средства за разплащане

Пътностроителните фирми ще преустановят всякаква дейност по ремонт и поддръжка на пътната мрежа. Това обяви на пресконференция председателят на Българска браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

Причината за това решение е, че в актуализацията на бюджета няма предвидени средства за разплащане на извършени вече дейности.

Отворени са нови 85 поръчки за текущ ремонт на пътища. Само 50% от парите за зимно почистване били платени.

Представителите на бранша се обявиха против твърденията, че огромна част от средствата за пътно строителство са по незаконни договори и с тях се злоупотребява.

"Нашите дейности, както извършените вече и подлежащи на плащане, както и започналите вече ремонти, са узаконени. Първо, със споразуменията, подписани между АПИ и пътностроителните фирми през ноември, второ през решението на Народното събрание да изплати 50% от сумите за текущ ремонт и поддръжка", каза Чайков.


От камарата разкритикуваха и изводите на доклада на междуведомствената комисия между МФ и МРРБ, представен вчера от вицепремиера Асен Василев.
Според тях тя не е вярна и посочената от държавата цифра от 3,4 милиарда лева висящи вземания - голяма част вече били изплатени, като държавата "виси" към пътните фирми с 1,7 млрд. лева.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство