Новини от област Стара Загора и България

Позиция

Теодора Вълчева, Информат ООД: Не е време за обществени поръчки

11060 08/06/2022 11:31 Строителство Имоти
Теодора Вълчева, Информат ООД: Не е време за обществени поръчки
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Строителната компания избягва строителството на кооперации и се насочва към изграждане на еднофамилни къщи

„Информат“ ООД е сред първите частни строителни фирми в Стара Загора. Създадена е през 1993 г. от Васил Илиев. През изминалите години строителната фирма има изградени над 60 кооперации, предимно в централната част на Стара Загора. Изградила е и над 70 апартамента в курорта Св. Влас.

Офисът на Информат в Стара ЗагораСтарозагорската строителна фирма има голям опит и в обществените поръчки. Участвала е в ремонта на Старозагорската опера, в реконструкцията на новия Културен център „Стара Загора“, ремонта на сградата на бившето Първо основно училище, сега „Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи“ и още редица успешно и в срок завършени проекти.

„В момента обаче не бихме участвали в обществени поръчки, освен ако не става въпрос за краткосрочен проект в рамките на 3-6 месеца“, категоричен е управителят на фирмата Теодора Вълчева. Времето не е за изпълнение на обществени поръчки, защото цените на материалите се променят непрекъснато и то с голям процент нарастване. Цените на консумативите също растат, а все още няма утвърден метод за индексиране на цените на строителните работи в сключен договор за обществена поръчка.

Затова Теодора Вълчева не се учудва, че през миналата 2021 година над 600 строителни фирми в страната са закрили дейността си.

„Близо 10 години ситуацията в строителството беше нормална. Имаше предвидимост в цените на материалите. Нарастваха средствата за труд, но в умерени граници. Днес подобна предвидимост напълно липсва“, казва Теодора Вълчева.

Освен, че ограничава участието си в търгове за обществените поръчки, през последната година фирмата ѝ предприема още една съществена промяна в стратегията си. Отказва се от строителство на кооперации и се насочва към изграждане на еднофамилни къщи, в което има богат досегашен опит – край Стара Загора, в село Кошарица, в Павел баня.

Тази промяна се налага, защото „Информат“ е привърженик на ниското строителство, на малки кооперации с до 10–15 апартамента. „Струва ни се обаче, че възможностите за такова строителство в центъра на Стара Загора се изчерпиха“, казва строителният предприемач. Освен това желаещите да имат къщи в околностите на Стара Загора и близките села стават все повече.

Още едно предизвикателство ще изпълни старозагорският строител до края на годината. Тогава е крайния срок, в който „Информат“ трябва да довърши сграда на 5 етажа, предназначена за нов Медицински център. Тя се намира на ул. „Сава Силов“, над бул. „Столетов“.

Основният проблем в строителството в момента остава непредвидимостта на цените, категорична е Теодора Вълчева. Другите проблеми в бранша, според нея, са липсата на работна ръка и сивия сектор в строителството. „Има много строителни бригади, които подбиват цените, дават по-ниска цена за изпълнение на един обект. В същото време не плащат данъци и осигуровки за служителите си“, обяснява Теодора Вълчева. Всичко това пречи на тези, които искат да развиват честно бизнеса си и да осигуряват достойно заплащане и сигурност на служителите си.

Коментари към новината

Още новини от Строителство