Новини от област Стара Загора и България

Конкурс

Арх. Йордан Данев ще представлява гилдията при избора на главен архитект на Стара Загора

Арх. Йордан Данев ще представлява гилдията при избора на главен архитект на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От старозагорската гилдия на архитектите настояват за дигитализация на всички планове

Арх. Йордан Данев ще представлява гилдията на старозагорските архитекти при избора на нов главен архитект на Стара Загора. Той ще бъде член на комисията, съобщават от Съюза на архитектите в Стара Загора. Арх. Данев беше избран от колегите си на Общо събрание.
Напомняме, че преди седмица Община Стара Загора обяви конкурса за длъжността.

„Ние сме конкретизирали и конкретни точки, по които нашият представител трябва да търси определени нагласи и възможности у бъдещия главен архитект, съобщи пред Divident. EU председателят на Съюза на архитектите в Стара Загора арх. Велимир Георгиев.
От браншовата организация настояват главният архитект да работи върху дигитализацията на всички планове, тъй като Стара Загора изостава в това отношение.

„Подземният Кадастър не е подреден както трябва, необходима е платформа, която всеки гражданин да може да ползва, да прочете цялата информация свързана с един имот, събрана на едно място. Това дава облекчение на инвеститорите и позволява да има предвидимост“, казва арх. Георгиев. В днешно време предвидимостта и планирането са много важни неща и всяка една община трябва да иска да притежава, допълва той.

Ще настояваме за в бъдеще на конкурсното начало. Ще търсим пряката ангажираност на новия колега тези конкурси да не бъдат само за големите проекти, а и за всички проекти, включително за инфраструкторните. Много често проектите минават през обществена поръчка за инженеринг и възлагане. Камарата на архитектите се бори за промяна в обществените поръчки, като проектирането да бъде в отделен конкурс, допълва арх. Георгиев.
Според гилдията новият главен архитект трябва да бъде комуникативен, както в отношенията с Районната дирекция за строителен контрол, така и с браншовите организации като Камара на архитектите, Камара на строителите и Съюза на архитектите.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство