Новини от област Стара Загора и България

Келтски обичаи оживяха на фестивал в Мъглиж (ВИДЕО)

13389 30/04/2022 19:00 Забавно Шоу
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Вторият национален фестивал на келтското културно наследство "Белтен" събра жители и гости на Мъглиж на спортния комплекс край града.

Във възстановката на древните обичаи и игри на келтите, организирано от сдружение „Келтско наследство“ и община Мъглиж, се включиха и възпитаниците на прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“.

Фестивалът се провежда край Мъглиж за втори път не случайно. Още Константин Иречек пише, че вероятно край мъглижкото село Тулово около трети век преди Христа се е намирала келтската столица Тиле.

Войнствените племена на келтите преминали през цяла Европа, като стигнали до азиатската част на днешна Турция.

Те са имали контакт с траките, населявали по онова време нашите земи. Смята се, че келтите са измислили металната ризница, чиято технология на изработка римляните откраднали от убитите войни на племето и въвели във войските си.

Мнозина учени твърдят, че днес поне 20% от съвременните българи, носят гени на келти. Те деляли годината на тъмна и светла половина. Наричали празника на светлата половина „Белтен“. Според келтите тя започва с началото на пролетта и завършва на 31 октомври.

Точно на този празник Белтен е посветен и мъглижкият келтски фестивал. Вижте видеорепортажа с автор Сашка Панайотова и видеозаснемане и монтаж - Стоян Стратиев.

Коментари към новината

Още новини от Забавно