Новини от област Стара Загора и България

Мъглиж посреща национален Фестивал на келтите в последния ден на април

13122 20/04/2022 13:00 Забавно Шоу
Мъглиж посреща национален Фестивал на келтите в последния ден на април
Divident.€U Divident.€U

Атрактивен Национален фестивал на келтите "Белтен 2022" ще се проведе в Мъглиж на 30 април, събота от 11 до 16 часа, на градския стадион. Организаторите на фестивала сподкрепата на Община Мъглиж подготвят любопитни атракции, с които да запознаят посетителите с древните обичаи и култура на келтските племена.

В богатата програма ще се включат и войните от прабългарската школа за оцеляване "Багатур", които "ще влязат в роля" специално заради фестивала.

Ще има много забавни келтски игри със състезателно начало, в които ще могат да се включат и гости на фестивала. Посетителите ще станат свидетели на сключване на келтски брак.

Водещ на фестивалната програма ще бъде актрисата Василка Сугарева. "Добре сте ни дошли. Нека заедно се докоснем до други древни цивилизации и култури. Очакваме ви", отправи покана и кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов, който подкрепи провеждането на фестивала, снимайки се в келтско облекло.

Кои са келтите?

Названието келти обхваща племената и народите, говорещи протокелтски езици – специфична група от индоевропейското езиково семейство. В рамките на индоевропейското езиково семейство езикът на древните келти е най-близък до италийския език, но съществуват също връзки и с германския, което е много вероятно, като се има предвид разположението на прародината на келтите и германите. Запазени са келтски думи в произведенията на латинските и гръцките автори, а също така и повече от шестдесет известни надписа от континентална Европа.

Най-голямото си разселване келтите преживяват през V до I век пр.н.е., когато населяват обширна територия от Британските острови до Мала Азия. Културата на келтите достига разцвет през 5 век пр.н.е.

При археологически разкопки на тези места са открити свидетелства като метални украси, оръжие, предмети с религиозен характер и др. Орнаментите са с геометрични (спирали, окръжности, елипси, плетеници) или животински изображения. Характерна черта на келтските племена е строежът на укрепени градове, първите в Европа – келтските опида (на латински: oppidum – обитавано, укрепено място). Според Плиний калайдисването е келтско изобретение, а също така те въвеждат за обработването на земята ралото с железен палешник и изобретяват плуга и шпорите. (по информация от Уикипедия)

Коментари към новината

Още новини от Забавно