Новини от област Стара Загора и България

Над 86 пътностроителни фирми се включиха в национален протест

9157 13/04/2022 10:11 Строителство Пътища
Над 86 пътностроителни фирми се включиха в национален протест
Divident.€U Divident.€U

Над 86 пътностроителни фирми участват в национален протест, организиран от Българската браншова камара "Пътища". Искането им е да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности. Протестиращите се събраха пред Народното събрание.

От 11.00 ч. те ще блокират определени пътни участъци. Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато пътната агенция спря да възлага дейности.

Причината за днешния протест е отказът на НС да гласува предложеното от регионалното министерство и внесено от депутати решение, което да даде възможност да започне решаването на проблемите в сектора, коментира за БТА председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков. Средствата за разплащането на фирмите трябва да дойдат от бюджета на пътната агенция за тази година.

Там обаче има пари по други пера, има 1,2 млрд. лева за поддържане на пътищата, но за нови възлагания, а не за старите, коментира Чайков. Той допълни, че вероятно сумата ще бъде компенсирана в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2022 г. през актуализацията на бюджета на държавата това лято.


Правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева, което е половината от дължимата сума на пътните фирми, заяви вчера министър-председателят Кирил Петков. Решението обаче следва да получи санкцията и на парламента. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.


На този етап сме само на обещания, тези обещания ги слушаме вече твърде дълго, коментира думите на премиера Чайков. Той обаче изрази надежда да се стигне до общо коалиционно решение по предложението. Тук сме само за натиск, каза Чайков.

Според него няма експертиза в която и да е парламентарна комисия да проверява договорите на пътностроителните фирми, включително и в създадената междуведомствена комисията по проверка на сертификатите за изпълнени дейности, където има един строителен инженер. Той отбеляза, че това е и обидно към пътната администрация. Всеки сертификат за изпълнени дейности, които сега се претендират за плащания, вървят с подписа на седем души от пътната администрация, коментира председателят на браншовата организация.

Коментари към новината

Още новини от Строителство