Новини от област Стара Загора и България

Полицията блокира складовете на най-големия износител на зърно в България

12147 18/03/2022 15:15 Агро Земеделие
Полицията блокира складовете на най-големия износител на зърно в България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Бих си продал зърното на държавата, но никой не е искал това от мен, казва Артур Акопян

Полиция блокира зърнобазата в каменското село Свобода на най-големия износител на зърно у нас – бургаската фирма „Севан“.
„Цялата дейност на компанията е блокирана. Имаме наполовина натоварен кораб на пристанището, който няма да успеем да изпратим. Компанията е изправена пред фалит“, каза за Divident собственикът на „Севан“ Артур Акопян.Той допълни, че ако не си изпълни договора по продажбата, компанията му трябва да обяви технически фалит.В нея работят 700 души.

Артур Акопян е основател на фирма „Севан“ от 1993 г.Годишните приходи на компанията му са над 800 млн. лв., но необяснимите според него действия на държавата в момента са на път да го съсипят.
В блокирания склад на „Севан“ има над половин милион тона зърно. Компанията е успяла да натовари едва до половината кораб за Испания с вместимост от 45 000 тона, тоест натоварени са 20 000 тона.
Ръководството на „Севан“ не е получило обяснение защо са блокирани складовете. То е пуснало жалба към Окръжния прокурор на Бургас и смята, че действията на полицията са незаконни.

До момента никой не ме е предупреждавал да спра износа на зърно, каза Акопян. Обикновено компанията му изнася 1,5 млн. тона зърно годишно, като реализираният износ от началото на годината е 1 млн. тона.
От оставащите половин милиона тона зърно в складовете на „Севан“, половината количество е контрактувано и продадено със срокове за доставки за ЕС.

На въпрос на Divident дали би си продал зърното на държавата, Акопян отговори: „С удоволствие ще продам, но никой не се е обърнал до този момент към мен. Според собственика на фирма „Севан“ пазарът на зърно се мени всеки ден, като в момента пазарната цена на пшеницата е 700 лв./тон.

Още по темата: НАП за акцията в "Севан": Разкрихме над 300 000 тона зърно с неизяснен произход

Коментари към новината

Още новини от Агро