Новини от област Стара Загора и България

Две министерства работят върху методика за индексацията на цените по обществените поръчки

Две министерства работят върху методика за индексацията на цените по обществените поръчки
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Ръководството на МРРБ обсъди с Управителния съвет на Камарата на строителите належащите проблеми в сектора. От Камарата на строителите изразиха притесненията на бранша от растящите цени на строителните продукти и заявиха нужда от индексация на договорите.
Проблемът с индексацията е сериозен, а решението му е свързано с промени в Закона за обществените поръчки, обясни министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. Междуведомствената работна група от министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството ще предложи методика за индексация на цените по договорите за строителство в кратък срок.

Зам.-министър Пенчев посочи два въпроса, които трябва да се изяснят - сумата, която ще трябва да се задели от бюджета за покриване на необходимата корекция в цените и дали индексацията ще се заложи само за бъдещите договори, за сключените, но незапочнали или и за тези, които вече се изпълняват.

Програмата за саниране ще продължи да се изпълнява с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост, информира министърът. В него са заложени близо 1,2 млрд. лв. без ДДС за жилищните сгради и 370 млн. лв. без ДДС за обществени сгради, включително за системи за енергоспестяване.
Относно ВиК сектора министър Караджов посочи като първи проблем липсата на кадри.

„За да има реформа във ВиК сектора, е необходимо да повишим престижа на професията и да имаме повече от 15 души, които завършват в момента висше образование в сферата годишно. Задължително ще работя за увеличение на заплащането в сектора, за да привлечем повече млади хора“, каза вицепремиерът. За финансирането на сектора посочи, че държавата не може да разчита само на европейски средства.

„Поради това част от средствата за пътища ще бъдат пренасочени към общините с 2 до 10 хил. жители, за да може там, където има вече готови ВиК проекти, да започне тяхното реализиране още тази година“, съобщи министърът. Сумата е около 100 млн. лв.
Другите два проблема във ВиК сектора, които ще се решават, са осигуряването на чиста питейна вода и премахването на режима на водата във всички населени места.

Тази година акцент ще бъде пътната безопасност. Пътната агенция ще прегледа маркировката, знаковото стопанство и мантинелите на всички магистрали и пътища първи клас. Освен ремонтите на определени участъци се планира пълно премаркиране на магистралите и първокласните пътища от край до край.
Ще се поставят нови знаци, отговарящи на най-високите изисквания за качество. Всички нарушени мантинели ще се подновят. Опасните участъци с концентрация на пътни инциденти, включително местата, където се образува аквапланинг, ще се ремонтират.

Коментари към новината

Още новини от Строителство