Новини от област Стара Загора и България

Строителство

Ремонтът на водопроводната мрежа в Стара Загора започва от централна градска част

Ремонтът на водопроводната мрежа в Стара Загора започва от централна градска част
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА


С водосвет за здраве и успех, отслужен от митрополит Киприан и първа копка стартира проектът за подмяна на 40 км. водопроводната мрежа и близо 17 км. от канализационната мрежа на Стара Загора.
Целта на строителните работи е намаляване на загубите на вода, които в момента за областния град са около 50%, както и разтоварване на мрежата и предпазването и от препълване при проливни дъждове.

Стойността на ремонтните работи в Стара Загора надхвърлят 36 млн.лева, като само в централната част тя е 24 млн.лева.
Изпълнител на проекта е консорциум ДЗЗД ВиК – Стара Загора, в който участват „Трейс“ и ДК „Инфра Инвест“ ЕООД.

Ремонтни работи ще се извършват в почти цялата централна градска част, съобщи представителят на консорциума – инж. Йордан Дамянов. Ще се работи в архитектурния резерват на града, което най-вероятно ще възпрепятства бързината на изпълнение на проекта.
Строителни зони по проекта в града са 14, като първоначално работа ще започнат 4 екипа в 4 точки на Стара Загора. Планираме да ги увеличим впоследствие на 8, каза инж. Дамянов.
С прякото строителство ще бъдат ангажирани 100 души, като очакванията са проектът да приключи до 2023 г.

Строителите обещават да използват безизкопни технологии там, където асфалтът е сравнително нов. Направихме организацията на работа така, че да затваряме малко участъци и да приключваме максимално бързо, да не възпрепятстваме движението, казват от ДЗЗД ВиК.
В новия проект са заложени мерки за управление на налягането и подмяна на разпределителната мрежа.

„С голяма надежда започваме този ремонт. Обновяването ще обхване цялостно водопроводната мрежа, както и частично канализационните мрежи и дъждовните колектори. Проектът е важен за подобряване качеството на живот на хората,“ каза главният архитект на община Стара Загора Виктория Грозева.
Тя призова гражданите за търпение при строителните работи и подчерта,  че ремонтът ще подобри значително качеството им на живот.

Общата стойност на проекта за подобряване на ВиК инфраструктурата в Старозагорска област възлиза на близо 122 млн.лева, като тук влизат ремонтните работи на ВиК инфраструктурата в Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево.
Финансирането е от Кохезионния фонд на ЕС, национално съфинансиране, собствен принос на бенефициента по проекта на ВиК – Стара Загора.
На официалната церемония по откриването на строителния обект присъстваха областният управител проф. Наско Василев, управителят на „ВиК – Стара Загора“ инж. Румен Райков, представители на изпълнителя, на партньорски организации, медии, граждани.

Тържествен водосвет ще отслужи старозагорският митрополит Киприан.

Коментари към новината

Още новини от Строителство