Новини от област Стара Загора и България

Строителство

Спря продажбата на стомана у нас заради войната, строителите в паника

14096 07/03/2022 11:47 Строителство Имоти
Спря продажбата на стомана у нас заради войната, строителите в паника
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Някои от строителите спират работа по обектите си заради липса на арматурно желязо

От седмица спря продажбата на стомана и арматурно желязо у нас заради войната в Украйна, съобщиха от Регионалната организация на Камарата на строителите в Стара Загора.
Основните доставчици на стомана у нас са Украйна и Русия. От там идва 40% от строителната стомана в България. Получаваме  и от Турция, но България има квоти.

„Търговците спряха продажбите. Преди седмица е влязъл последния кораб, натоварен със стомана в България“, казва председателят на Камарата на строителите в Стара Загора Пламен Михалев. Това предизвика паника в сектора, допълват от браншовата организация.
От там предполагат, че затруднението с тази суровина ще продължи до края на войната. Търсенето на желязо в страната е голямо, за да се обезпечат започнатите строителни обекти.
Опитваме се да контактуваме по проблема с държавните институции, съобщи за Divident зам.-председателят на Камарата на строителите в България Николай Николов.
Големите производители на арматурни железа в България имат запаси, но не са за дълго време, допълва той.

Според Николов правителството би трябвало да може да преговаря с Турция и ЕС във връзка с липсата на стомана в България.
От браншовата организация имат комисия, която работи за разрешаване на проблема  с отделните институции и партии. Комисията е в синхрон и с Националното сдружение на общините в България. До този момент обаче няма решение на проблема.

Има строители, които са се запасили с материали. Те обаче ще им стигнат  най-много за месец. Останалите най-вероятно ще се наложи да спрат работата по обектите си.

Върху строителния бранш оказва влияние и цената на горивата, както и на останалите строителни материали.
Така например, до 1 март цената на бетона бележи ръст от 10%.
Преди войната в Украйна, цената на стоманата се беше задържала на едно ниво в продължение на няколко месеца. Тя се продаваше за 1750 лв/ тон, казва Михалев.
Никой не знае след като отново започнат продажбите на стомана, на каква цена ще се продава.

Част от строителите в България са спрели да продават жилища заради липсата на стомана.
Някои от строителите, предимно в столицата продават на зелено с условието, че строителят има право да се откаже при влошена ситуация на пазара и да върне 10% неустойка. Голяма част от доставчиците на материали не приемат авансови плащания заради липсата на суровини. Всички в сектора избягват предварителни плащания. Цените буквално се променят през ден, съобщават от браншовата организация.

Несъмнено ситуацията с липсата на материали ще окаже влияние и върху обществените поръчки, прогнозират от сектора.
От там допълват, че няма как цени, договорени преди година да се запазят и да се довършат обектите при тази ситуация на пазара.

Преди време старозагорският депутат от БСП за България Момчил Ненов изрази становището си, че би било добре МРРБ да излезе с ценоразпис за индексиране на цените на материалите при ситуацията с непрекъснато растящите цени на материалите. До момента обаче не е разглеждана тази възможност от правителството.

Коментари към новината

Още новини от Строителство