Новини от област Стара Загора и България

Имоти

Ръст в търсенето на индустриални площи за инвестиции в Стара Загора

12703 23/02/2022 17:15 Строителство Имоти
Ръст в търсенето на индустриални площи за инвестиции в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Най-търсени в Стара Загора са площите в Южна индустриална зона

От последните месеци на миналата година в Стара Загора се забелязва засилено търсене на индустриални площи с цел инвестиция. Предимно представители на местния бизнес със свободен паричен ресурс Инж. Живка Кондева, агенция инвестират в строителство на складове, които след това отдават под наем. Възвръщаемостта на средствата, вложени в една складова база предвид цените на наемите е между 10-15 години в зависимост от местоположението.
Наемите на складовите бази варират между 4-6 лв. /кв.м. в зависимост от достъпа, големината им.

Има опит за повишаване на цените при отдаване под наем, но наемателите не са склонни на този етап да плащат повече, съобщават от агенция за недвижими имоти „Рока Пропъртис“ в Стара Загора, която се занимава основно с индустриални имоти.
По отношение на цената на земята, подходяща за тази цел, не се забелязва ръст.
В Стара Загора има недостиг на индустриални площи в добре организирани територии с достъпност, възможност за паркиране, достъп на автомобили за зареждане и експедиция на стоките в складовете, казва инж. Живка Кондeва, управител на агенция „Рока Пропъртис“. За разлика от Пловдив, в Стара Загора почти няма изградени логистични бази освен тази на СПИДИ по пътя за Димитровград. Има интерес към строителство на логистични бази от големи инвеститори, но за съжаление няма налични подходящи терени с площ от 30 до 50 дка.

Предпочитани зони Сред най-търсени за индустриални имоти в Стара Загора са Южната индустриална зона на града, където цената на парцелите варира от 40 до 100 евро/ кв.м. Предпочитани са и парцелите северно и южно от Калояновско шосе. Там цената варира между 35 -50 евро/ кв.м.в урбанизирани територии с изградена инфраструктура и пътища, а тези подлежащи на промяна на предназначението са на нива от 10 Е / кв.м. до 20 Е / кв.м., взависимост от местоположението, големината, лицето, достъпа, налична инфраструктура и др. Парцелите със статут за промишлено строителство и необходимата към тях инфраструктура са най-скъпи.

Цената на парцелите от магазин „Метро“ в посока Нова Загора, както и около околовръстния път на Стара Загора варират от 15 до 30 евро/ кв.м.
„ В последните години много добре се разви зоната между АПК и кв. Кольо Ганчев - земеделските земи, южно от ЗСК. Там достъпът е изключително добър, има налична инфраструктура. След разработването на Индустриална зона „ Загоре“ идват немалко инвеститори от други градове, които имат интерес към Стара Загора“, казва инж. Кондева. Тя допълва, че работата на агенцията цели инвеститорите да останат тук, защото това носи освен нови работни места за града, по-добри постъпления и за останалите фирми.

Нови индустриални зони Необходимостта от нови индустриални зони в Стара Загора е ясно изразена. Търсенето на подходящи парцели за индустриални обекти значително изостава от предлагането, обобщават специалистите. Според инж. Кондова планът на бизнес организациите в Стара Загора за разширяване на старата и неоползотворена до момента Индустриална зона „Еленино“ е добър вариант за ускоряване на промишленото развитие на общината.
Добър пример е развитието на индустриалните зони в Пловдив, които бяха създадени благодарение активността на местния бизнес, който започна да изкупува терени, да уедрява масиви, да променя предназначението им. Община Пловдив беше привлечена като партньор на по-късен етап.

Още новини от Строителство