Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Музей на куклите и сцена върху покрива на Кукления театър проектира млад архитект

Музей на куклите и сцена върху покрива на Кукления театър проектира млад архитект
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Да се изгради допълнително тяло към сградата на Кукления театър в Стара Загора, двойно по-широка сцена, модерни репетиционни зали, складови помещения, Музей на куклата и голяма лятна сцена на покрива. Това са само част от идеите на младия старозагорски архитект Стоян Стоянов.

Проектът е дипломната му работа в Университета по архитектура, строителство и геодезия и е успешно защитен от него преди седмица.арх. Стоян Стоянов

Арх. Стоянов е избрал да създаде точно този проект, защото е роден в Града на липите и смята, че Старозагорският куклен театър е сред най-добрите не само в страната, но и зад граница. Той следи всяко издание на Международния куклен фестивал „Пиеро“, израснал е с представленията на старозагорските кукловоди и е убеден, че театралите заслужават по-добри условия за работа, а зрителите – още по-приятни срещи с кукленото изкуство.

Младият архитект е завършил първо Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Стара Загора. След завършване на висшето си образование се развива професионално в родната Стара Загора.

Проектът „Сградата, с която разполага театърът в момента, е нефункционална от архитектурна гледна точка. Сцената е малка. Идеята ми е да се направи по-хубава сцена, да е по-комфортно за зрители и за актьори“, казва арх. Стоянов.

По тази причина той предвижда в проекта си изграждане на ново тяло с площ от 3000 кв.м. - тоест двойно по-голямо от сега съществуващата сграда. Атрактивно фоайе ще посреща зрителите. На първия етаж архитектът предвижда просторна зала за 200 души с двойно по-широка сцена от досегашната.

Проектът предвижда вито стълбище, което да води посетителите към втория етаж, където ще се намира Музеят на куклите. Там те ще научават повече за забележителната история на Държавен куклен театър – Стара Загора и ще се запознават с най-популярните куклени герои.

Когато разходката из музея приключи, посетителите ще имат възможност да изпият чаша кафе на покрива край просторна лятна сцена с градина и кафене.

Куклите са важен акцент в целия проект на арх. Стоянов. Архитектът предвижда фасадите на двете сгради да бъдат свързани с красиви варовикови плочи, а двете странични фасади бъдат облечени с перфорирана бяла ламарина и фолио с куклени герои.

Така, ако бъде осъществен, проектът ще осигури на Кукления театър три просторни сцени.

Бъдещето Арх. Стоянов е убеден, че идеята му би могла да се реализира в Стара Загора, стига неговите съграждани да желаят това. В началото, преди да направи проекта си, той се е срещнал и обсъждал идеите си с директора на Кукления театър Дарин Петков, който е и председател на комисията по култура към Общинския съвет..
От него научава за проблемите на кукления театър – липса на достатъчно складове, малка сцена, необходимост от повече репетиционни зали. Младият архитект намира добри решения в проекта си за всички тези проблеми. Ако той се реализира, Стара Загора ще разполага с най-модерния Куклен театър в България.

Арх. Стоян Стоянов би разказал с удоволствие повече за своите архитектурни виждания пред местната власт и пред своите съграждани. И вярва, че най-добрите проекти са реализираните проекти.

Бел. ред. Благодарим на арх. Стоян Стоянов, че избра да популяризира проекта си чрез Дивидент и за това че оценява усилията на екипа ни да пише за архитектура, строителство и градоустройство. Желаем му успех и дано идеите му за реконструкция на Кукления театър в Стара загора бъдат реализирани.

Коментари към новината

Още новини от Строителство