Новини от област Стара Загора и България

План за интегрирано развитие

Седемгодишен план чертае развитието на Стара Загора

Седемгодишен план чертае развитието на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорци могат да се запознаят с плана на интернет страницата на общината до 10 февруари

На интернет страницата на Община Стара Загора е публикуван новият План за интегрирано развитие на общината /ПИРО/ , който обхваща периода от 2021 г до 2027 г. Той начертава основните насоки на градско развитие, които за посочения период от време са свързани с развитие и надграждане на бизнеса и индустриалните зони в общината, както и на всички възможни мерки за създаване на нова алтернативна заетост, квалификация и преквалификация на хората във връзка със зеления преход.

„Планът може да се разгледа от хората, те да направят бележки и коментари по него. До 10 февруари тече общественото му обсъждане“, казва Георги Симеонов, директор на Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ в община Стара Загора.

Планът включва около 30 страници, които обхващат икономическия и социален профил на общината, както и проекти, по които Стара Загора ще получи финансиране от различни източници – оперативни програми, План за възстановяване и устойчивост и Териториалния план за справедлив преход.

Община Стара Загора ще води 2 основни политики за 7-годишния период – борба с климатичните промени и изменения, както и политика, насочена към повече иновации и дигитализация.
„Очаква се по линия на Фонда за справедлив преход да постъпят 1 млрд.178 млн. евро, които заедно с допълнения ще стигнат 2 млрд. 300 млн.евро. Тези пари ще бъдат разпределени между трите въгледобивни района - Стара Загора, Перник и Кюстендил, като е ясно, че 60% от общата сума ще дойде в Стара Загора и близките около комплекса „Марица Изток“ общини.

Освен насоки за развитие и списък с проекти, ПИРО посочва и финансовите инструменти, включително частни инвестиции, допълва Симеонов.
Така например, Община Стара Загора предвижда във връзка с борбата с климатичните промени изграждане на фотоволтаичен парк от частен инвеститор с мощност от 100 мегавата.
За изготвяне на седемгодишния план, Община Стара Загора е ползвала външен консултант. Общинска администрация очаква одобрение на Плана от Регионалната инспекция по околната среда и водите.
След като изтече срокът за обществено обсъждане на 10 февруари, общинска администрация ще внесе ПИРО за гласуване в Общинския съвет на Стара Загора. Очаква се това да стане на сесията през февруари или март.

Коментари към новината

Още новини от Строителство