Новини от област Стара Загора и България

Строителство

Дават старт на сръбския участък на газовата връзка България - Сърбия край Димитровград

3628 31/01/2022 18:00 Строителство Пътища
Дават старт на  сръбския участък на газовата връзка България - Сърбия край Димитровград
Divident.€U Divident.€U

Газопроводът ще бъде с дължина 170 км. от Нови Искър до Ниш

Министърът на енергетиката Александър Николов ще участва в церемонията за старт на строителството на сръбския участък на между системната газова връзка България-Сърбия. Събитието ще се проведе под патронажа на президента на република Сърбия г-н Александър Вучич, съобщиха от Министерство на енергетиката.

Предвижда се н Николов да проведе среща с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на република Сърбия професор Зорана Михайлович. Церемонията ще се състои от 14 часа българско време край Димитровград, като на нея ще присъства и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Газовата междусистемна връзка България-Сърбия (IBS) се предвижда като реверсивна връзка, която ще свързва националните газопреносни мрежи на Република България и Република Сърбия.
Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от гр. Нови Искър, Република България до гр. Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия.

Планираният капацитет на газопровода е 5.5 млн. м3/ден (1,8 млрд. м3 годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. м3/г. в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за ЕС „Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система“.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство