Новини от област Стара Загора и България

Липсата на ПУП бави инвестиции на Старозагорските минерални бани

12620 28/01/2022 13:27 Строителство Имоти
Липсата на ПУП  бави инвестиции на Старозагорските минерални бани
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските съветници очакват ПУП -а на курортното селище да се върне за гласуване в местния парламент

Липсата на Подробен устройствен план бави инвестиции в Старозагорските минерални бани, казва кметът на курортното селище Станчо Станев. Такъв е случаят със старата поща и другата полуразрушена сграда вдясно от обществената баня в селото. Собствениците на тези сгради искат да строят, но нямат яснота заради липсата на ПУП, казва кметът. Инвеститори купуват хотели, а земята е държавна. Това спира техни инвестиционни намерения. В ПУП трябва да се включат възстановени имоти на собствениците. Там, където има нови собственици на хотели, трябва да се обособят парцели, които те биха могли да закупят.

Сградата на някогашния хотел вдясно от банята продължава да се рушиСагата с изготвянето на Подробен устройствен план на Старозаорските минерални бани започва още през 2007 г., когато тогавашното кметско ръководство на Стара Загора възлага на софийска проектантска фирма да изработи ПУП на баните. От тогава до сега обаче такъв документ няма.

На последната сесия на местния парламент в Стара Загора, общинският съветник Димитър Чорбаджиев от „Демократична България“ съобщи, че създадената специално за целта работна комисия от общински съветници си е свършила работата по ПУП-а на баните още преди година. Тя е дала документа за съгласуване в Областна администрация и МРРБ , но до този момент той не е върнат обратно в Общинския съвет за гласуване.

Кметът на Стара Загора Живко Торово пое ангажимента да провери до къде е стигнал важният документ, който през следващите години би определил и темповете на развитие на курортното селище.

От наличните 12 хотела в Старозагорските минерални бани, три са обявени за продажба. Това са „Тирон“, „Щастливците“ и „Извора“. Част от хотелите пък отварят само когато трябва да посрещнат групи, тъй като трудно се справят с високата цена на тока и намалената посещаемост в ковид кризата, казват от кметското ръководство.

Основните инвестиционни намерения в Старозагорските минерални бани в момента са насочени към изграждане на комплекс от къщи, тъй като интересът към селските имоти бележи значителен ръст през последната година.

Коментари към новината

Още новини от Строителство