Новини от област Стара Загора и България

Строителство

Комплекс от 50 къщи ще строят на Старозагорските бани

16432 21/01/2022 12:35 Строителство Имоти
Комплекс от 50 къщи ще строят на Старозагорските бани
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Очаква се проектът на строителната компания "Лесо" да стартира до края на годината

Старозагорската строителна компания „Лесо“ ще стартира мащабен проект на Старозагорските минерални бани. Проектът включва комплекс от 40 - 50 къщи, разположени върху площ от 80 дка.

Парцелът се намира по пътя към местността „Богородична стъпка“, съобщи за „Дивидент“ Пламен Михалев, съдружник в „Лесо Инвест“.

До момента няма подобен проект като мащаби в регион Стара Загора. Големи комплекси от къщи са реализирани в София, Пловдив, Варна, посочват строителите.

Инвестицията в комплекса ще бъде между 5 и 10 милиона евро. Точната сума ще зависи от това дали комплекса ще бъде изцяло затворен или частично. Това ще бъде решено, след като се проучи какъв е интересът към имотите от страна на купувачите.

„Към този проект гледаме повече от 10 години. След дълги проучвания, решихме, че на Старозагорските минерални бани е най-доброто място за тази инвестиция“, каза Михалев.

Само за изграждането на инфраструктурата на обекта – пътища, канализация, водопроводи, ел. инсталация, инвестицията ще надхвърли 2 млн. евро.

До момента са разработени няколко варианта на проект за комплекса от проектантския екип на арх. Стоян Влайков. Плановете на собствениците са до края на годината архитектурният проект да бъде готов и да стартира строителството.

Втори етап от строежа зад „Загорка“ През 2021 г. „Лесо“ приключи първия етап от жилищния комплекс, който изгражда зад пивоварна „Загорка“. Там строителната компания използва недовършена от 80-те години сграда, която беше превърната в модерна жилищна кооперация. Системата от пакетоповдигащи плочи, правена още през далечната 1986 г., е допълнително усилена от строителите.

Напълно изградена е първата жилищна сграда с 84 апартамента и са положени основите на втора жилищна сграда.

„Отчитаме голям интерес към този проект. Всички жилища от първата сграда са продадени, а от втората, която тепърва започнахме, вече са продадени 15% от апартаментите, казва Михалев.

Плановете включват през тази година „Лесо“ да стартира и изграждането на модерна логистична база на „Брадърс Комерс“ в бивш корпус на бившия електронен гигант ДЗУ.

Производство на елементи за сглобяеми къщи От година производствената база на „Лесо“ – „Изолинвест“, прилага напълно нова технология за производство на стиропорени тухли, които се използват при строителството на сглобяеми къщи по технология „оставащ кофраж“.

Старозагорската фирма е единственият производител на такива тухли в България. В Пловдив в момента изграждат комплекс от 50 къщи със суровина, произведена от „Изолинвест“. През изминалата 2021 година старозагорската компания е продала материали за 50 сглобяеми къщи. „Само за 1 седмица по тази технология може да се изгради цялата къща до ниво шпакловка, казва Михалев.

През настоящата 2022 г. година ще бъдат увеличени производствените възможности на „Изолинвест“ чрез разширяване на предприятието и увеличаване на асортимента, казват собствениците.

Проблеми Най-големият проблем на строителния бранш в момента е липсата на работна ръка. Този проблем се засилва в ковид кризата, казва Михалев. Проблем за бранша са и растящите цени на материалите. За миналата година суровините в строителството са скочили над 40%.

Браншът усеща и дефицит на определени суровини - има проблем с доставката на инертни материали.

Доминиращо остава жилищното строителство. Търсенето на жилища е голямо заради инфлацията. Хората смятат, че най-добрият начин е в кризата да заключат парите си в недвижим имот.

Коментари към новината

Още новини от Строителство