Новини от област Стара Загора и България

Отличие

Старозагорската станционна градина беше отличена в престижните награди "Сграда на годината"

Старозагорската станционна градина беше отличена в престижните награди Сграда на годината
Divident.€U Divident.€U

Отличието беше връчено на тържествена церемония снощи в столицата

Община Стара Загора беше отличена с грамота в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“ за реновираната Станционна градина в тазгодишното издание на престижния конкурс „Сграда на годината“. Отличието беше връчено на тържествена церемония, която се проведе снощи в столицата.

Станционната градина е създадена и начално облагородявана през периода 1898 – 1912 г., за да придобие в основни линии приятната визия и атмосфера, на която се радваме и до днес.
Предвид близостта си до ЖП гара Стара Загора, мястото е подходящо за почивка след или преди дълъг път по релсовите нишки на България. Емблема на Станционната градина е парният локомотив на въстаниците от 1923 г., разположен на постамент пред ЖП Гарата на Стара Загора. Локомотивът е с номер 555 и е произведен в Германия.

В градината е запазена богатата и разнообразна между 50 и 80-годишна дървесна растителност. Изградена е поливна система за храстовата растителност, цветни и тревни площи. Запазени са основните пешеходни потоци, утвърдили се в годините. Създадени са множество кътове за почивка с изцяло подновена парковата мебел по индивидуален дизайн и енергоефективни, лед осветителните тела с нова съвременна визия. Изградено е видеонаблюдение. Изграден е нов фонтан на площ от 205 кв. м, който съчетава в себе си динамика и мултимедийни технологии със светлинни, музикални и водни ефекти; Разположен е в композиционния център на градината, непосредствено до централната алея. Фонтанът е разработен в три обема, в комбинация с класически и сух фонтан;

Градината е известна като своеобразна „Галерия на открито“ във връзка с наличието на скулптури от проведен международен симпозиум от 80-те години на 20-ти век. На художествените произведения е вдъхнат нов живот, като по време на ремонта всички експонати бяха адаптирани към новата алейна мрежа, създавайки маршрут за артистична разходка. Изградени са детски площадки за различни възрастови групи – от 0-3 г., от 3-12 г. и от 12-18 години, както и въжена градина. Използваните материали са с преобладаващи дървесни материали. Изпълнени са многофункционално спортно игрище, детска велоалея с обучителна площадка „Безопасност на движението“ и градинка за домашни любимци.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство