Новини от област Стара Загора и България

Строители

"Платеник" - старозагорските експерти в изграждане на хидроизолация

Платеник - старозагорските експерти в изграждане на хидроизолация
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Строителна фирма „Платеник“ извършва хидроизолация в строителството вече 15 години. Тя е първата строителна фирма в Стара Загора, която въвежда поставянето на хидроизолация с PVC мембрани. „Доказано е, че PVC мембраните удължават живота на хидроизолацията с цели 30 години!“, обяснява управителят на компанията – Тенко Панев.

Авторитетът на строителната фирма в областта на хидроизолационните дейности стои върху основите на огромен брой завършени обекти през 2020 година и постигнатия ръст на финансовите резултати. Това са и основните мотиви, заради които „Платеник“ заслужи тази година наградата на регионалното представителство на Камарата на строителите в Стара Загора в „Първа категория строителство“.

История Фирма „Платеник“ е създадена през 1990 г. от инж. Димитър Панев, като основната и дейност в началото е в областта на жилищното строителство.

От основаването си до днес компанията е изградила 16 жилищни сгради в Стара Загора, с които успява да спечели име на един от най-добрите строители в Града на липите.

През 1997 г. „Платеник“ започва и промишлено строителство, като се специализира в шлайфаните бетонови настилки. Старозагорските строители са и сред първите, не само в Старозагорско, които успешно прилагат хидроизолацията с PVC мембрани. Този вид изолация намира приложение особено добре при строителство на покривни конструкции, тераси, фундаменти, тунели и други.

През 2006 г. в управлението на семейната фирма се включват тримата синове на създателя ѝ инж. Димитър Панев –Пламен, Тенко и Николай и така идва името на фирмата – „Платеник“. Постепенно компанията се разраства и печели обекти на водещи инвеститори в България.

Сред знаковите обекти на фирма „Платеник“ са базата на „Дерони“ в Стара Загора, сервизният център на „Оптиком“, новата база на „Медина Мед“ до ДЗУ и други.

Търговска дейност Фирма „Платеник“ е представител за региона на фирма Sika, която предлага продукти в областта на строителната химия. Фирмата има шоурум в Индустриалната зона на Стара Загора, като за търговската си дейност разчита предимно на дистрибутори.

Строителна компания „Платеник“ е изградила хидроизолацията в търговските обекти на почти всички големи вериги хипермаркети у нас – Кауфланд, Лидл, Баумакс, Метро, Айко и други. От тази година стартира партньорството и с „Метро“ за ремонт на покривите на всичките и обекти в България.

Успешната 2020 г. Въпреки пандемичната обстановка, през 2020 г. „Платеник“ успява да завърши знакови обекти в строителството и да постигне ръст на финансовите си резултати от около 6%.

Изгражда ново хале в производствената база на „Медина Мед“ в Стара Загора, както и две жилищни сгради в старозагорския квартал „Самара 3“. През 2021 г. фирмата успява да завърши и новата база на „Медина Мед“ до ДЗУ, в която се намира и първият в страната EUROMASTER сервиз за гуми.

През изминалата година строителната фирма поддържа и доста консервни фабрики в страната, сред които и фабрика Konextiva в Оризово. Отговаря и за плановите ремонти в базата на „Панхим“.

Преди два месеца „Платеник“ стартира изграждането на нова жилищна сграда до бившето Първо основно училище в Стара Загора.

През 2021 г фирмата стартира и строителна работа по разширението на производствената база на ДЗУ.

Проблемите Задава се криза в строителния сектор, породена от непрекъснато нарастващите цени на материалите. Поскъпването върви ръка за ръка с недостига им на пазара, породени от непредсказуемостта на цените на тока и консумативите, казва управителят на фирма „Платеник“.

Така, например, цената на желязото в сравнение с началото на годината е скочила с 60%, а на бетона с близо 40%. Има и проблем с доставката на материалите за покриви, която в момента е в рамките на 6 месеца. Причината е голямото търсене в световен мащаб.

„Надяваме се новото правителство да предприеме мерки относно цената на тока и нещата да станат по-ясни и предсказуеми за бизнеса“, казва Тенко Панев.

Ръководството на строителната фирма си поставя задача да се справи успешно с новите предизвикателства, както и да запази темпа на растеж на фирмата.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство