Новини от област Стара Загора и България

Нов облик ще има пространството пред музей "Литературна Стара Загора"

Нов облик ще има пространството пред музей Литературна Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските съветници на Стара Загора ще заседават извънредно днес, за да вземат решение за предоставяне на безвъзмездно управление на Музей „Литературна Стара Загора“на общинска собственост от 545 кв.м. пред сградата на музея. На практика това е пешеходното пространство, заключено между музея и източната фасада на сградата и западната фасада на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, което ще придобие съвсем скоро напълно нов облик.

„На финалната фаза сме на много стойностен проект за облагородяване на пространството пред музей „Литературна Стара Загора. За да реализираме проекта е необходимо решение на Общинския съвет, с което се предоставя площта от 500 кв.м. за управление на културния институт в Стара Загора. Това е условието на финансиращия орган от ЕС, съобщи за Divident.EU Мирослава Шопова, ръководител на отдел „Европейски програми и международно сътрудничество“ в Община Стара Загора.

Финансирането по проекта е в размер на 782 319 лв. и е от финансовия механизъм на ЕС. Проектното предложение "Литературна Стара Загора - убежище на Духа..." е насочено към ревитализиране на Музея и външното му пространство, както и към внедряване на технологично-атрактивни и визуални средства.

Техническият проект за облагородяване на пространството е още от 2019 г. с разрешение за строеж. Проектът е на арх. Велимир Георгиев, председател на Дружеството на архитектите в Стара Загора.

Настилката пред музея ще се подмени с нови плочи, ще се продължи линията, която е оформена пред банката и Регионалната библиотека на Стара Загора. Важен акцент в проекта са огледалните пана под различен наклон, както и пейките под формата на нагънат лист хартия.
Архитектурният план включва пейките да бъдат направени от скулптор.
„Идеята на едно литературно произведение е, че авторът успява да те прехвърли чрез него в серия от паралелни светове. Като цяло, това е замисълът на проекта ни.
Намачканият лист хартия е първоизточник, от който се тръгва, за да се създаде едно литературно произведение“, казва арх. Георгиев.

Предвиден е основен ремонт на външното пространството, доставка на техника за обзавеждане, излъчване на многоезични виртуални турове – панорамни разходки и 3D. Максималният срок за изпълнение на проектите е 24 месеца от датата на подписване на договора за безвъзмездна финансова помощ.

Партньор по проекта е Международен литературен фестивал Берген - Bergen international literary Festival (LitFestBergen). Целта на проектното предложение е стимулиране на предприемаческия подход в дейността на културните институти за подобрено управление и представяне на културното наследство и привличане на нови публики.

Коментари към новината

Още новини от Строителство