Новини от област Стара Загора и България

Отварят прохода Хаинбоаз след повече от месец ремонти

4558 10/11/2021 17:12 Строителство Пътища
Отварят прохода Хаинбоаз след повече от месец ремонти
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Утре - 11 ноември, в следобедните часове ще се възстанови движението по ремонтираните близо 22 км от Прохода на Републиката - път II-55, в участъка Килифарево – Предела в област Велико Търново.

Ремонтът започна на 4 октомври като движението беше отбито през обходни маршрути, като леките автомобили минаваха през прохода Шипка, а тежкотоварните бяха пренасочвани още от Русе през Ришкия и Котленския проход. От утре следобед движението през Прохода на Републиката ще бъде напълно възстановено и ограниченията ще отпаднат.

Със завършване на строителните работи се повишава безопасността на движение през предстоящия зимен сезон, тъй като трасето е основна пътна връзка за интензивния тежкотоварен трафик между Северна и Южна България, както и за пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Отсечката е с възстановена асфалтова настилка, обрушени и обмрежени скатове, подобрено отводняване, съоръженията са с подменени дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи /мантинели/ и др.

При ремонта са положени 2 200 тона асфалтова смес, по алпийски способ са обрушени 300 куб. м скатове и са положени 50 000 кв. м мрежи, които предпазват пътното платно от свличането на камъни. Почистени са 350 куб. м свлачищни и срутищни участъци и са укрепени 60 куб. м пътни откоси.

Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС. Изпълнител е пътноподдържащата фирма „Пътни строежи-Велико Търново“ АД, с която АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.

Коментари към новината

Още новини от Строителство