Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Ремонтите в квартал "Самара" трябва да приключат до края на годината

Ремонтите в квартал Самара трябва да приключат до края на годината
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Цялостното изпълнение на втория етап от проекта за ремонт и реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа в старозагорския квартал „Самара“ трябва да приключи по план до края на годината. Това съобщи на днешната общинска сесия секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Информацията за хода на строително-монтажните работи беше дадена по повод питане на общинските съветници от БСП - Валентина Бонева и Климент Пенчев. Те настояха общинското ръководство да даде отговор на редица въпроси, сред които : Защо се бави реконструкцията на ВиК мрежата в квартала, какъв обем от строителни работи са извършени и разплатени, кога ще приключи цялостното изпълнение на проекта, какви са допълнително възложените дейности, на каква стойност и за чия сметка. 

Реконструкция ВиК мрежата в квартала е разделена на два етапа и се изпълнява съгласно два договора за строително-монтажни работи, съобщи Иванов. Първият етап включва обект „Реконструкция и разширение на канализационната и водопроводна мрежа на квартал „Самара 1“ и квартал „Самара 2“ от линията до улица „Родопи“. Този етап е приключил, за него е проведена държавна приемателна комисия, с оглед на която е подписан Протокол образец 16 от 2021 г., съобщават от ръководството на общината.
От първия етап на строително-монтажните работи са разплатени 80% от средствата. Предстои окончателно плащане.

Вторият етап за строително-монтажни работи в старозагорския квартал, който продължава и в момента, включва реконструкция и разширение на водопроводната и канализационна мрежа – кв. Самара 1 и 2 – от улица Родопи до края на кварталите.
От него е изпълнена водопроводната мрежа на обекта на 100%, а на канализационната – на 70%. Извършено е авансово плащане на фирмата-изпълнител , представени са документи и за междинно плащане. Фирмата –изпълнител на обекта е „Грома Холд“ ЕООД, която изпълнява и двата етапа на строително - мантажните работи.

Община Стара Загора е пропуснала да качи на сайта си втория договор за строителните работи с фирмата-изпълнител, но ще направи това до края на седмицата, стана ясно от изказването на секретаря на общината.
Договорът с фирмата –изпълнител за втория етап от проекта е подписан на 23 ноември 2020 година, а срокът за изпълнение, заложен в договора е 120 календарни дни. Към момента строежът е спиран с Акт образец 10 поради невъзможност за работа при неблагоприятни условия, необходимост от допълнително обследване на участъци с разкрити твърди скални масиви и други технически проблеми, съобщи Иванов.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство