Новини от област Стара Загора и България

Професионален празник

Камарата на строителите в Стара Загора ще отличи най-успешните в бизнеса

Камарата на строителите в Стара Загора ще отличи най-успешните в бизнеса
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Независимо от ръста в цените на материалите, работата в бранша не намалява

И тази година регионалната организация на Камарата на строителите в Стара Загора ще връчи традиционните си награди за успехи в строителния бизнес, съобщи председателят на ОП на Камарата на строителите в Стара Загора – Пламен Михалев.
Това няма да стане точно на днешния професионален празник – Димитровден, заради усложнената епидемична обстановка, коментира той. Най-вероятно наградите ще бъдат връчени през следващата седмица.
Както обикновено, в Старозагорски регион предстои да се присъди голямата награда „Строител на годината“ , както и награда на строителни фирми за втора, трета и четвърта група строежи.

Строителният бранш посреща с оптимизъм професионалния си празник независимо от проблемите, коментират от браншовата организация. Отбелязва се ръст на жилищното строителство и размразяване на инвестиционни намерения в областта на промишленото строителство.
До края на месец октомври ще завърши пререгистрацията на строителните фирми. Тогава в браншовата организация ще имат пълна информация за членската маса и постигнатите обороти в бизнеса през изминалата година.

Проблем номер едно в строителния бранш от години е липсата на работна ръка. Кадри няма, трудно се намират читави хора, които искат да учат занаята, казват от там. Проблем в строителството от години остава сивият сектор.
През последните месеци строителният бранш е най-силно засегнат от огромния скок в цените на строителните материали. „ Не само цената на материалите е висока, но има и проблеми с доставката им. До там сме я докарали, че дори пясък няма вече“, казва Пламен Михалев.Само за последните 7-8 дни стоманата е скочила с 160 лв/тон.

„Пазарът на строителни материали е много динамичен в момента. При този скок на цените на материалите и на всичко останало, няма как да не се увеличи и цената на крайния продукт“, категорични са от бранша.
Работата обаче не намалява, напротив. Само ако намалее търсенето, намалява и предлагането, отбелязват от регионалната браншова организация на строителите. На този етап обаче такава опасност няма.
Хората инвестират в жилища, като причината за тези инвестиции са инфлацията и несигурността. Недвижимият имот им дава сигурност, казва Михалев. В последно време е масово закупуването на жилища е с цел инвестиция, не е заради собствено ползване, допълва той.

Коментари към новината

Още новини от Строителство