Новини от област Стара Загора и България

Ръст на пазара на недвижими имоти

Цените на жилищата в Стара Загора скочиха с 30% за три месеца

13155 21/10/2021 15:32 Строителство Имоти
Цените на жилищата в Стара Загора скочиха с 30% за три месеца
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ниските лихви по ипотечните кредити и ръстът в цената на строителните материали вдигат цените на жилищата

За последните 3 месеца цените на недвижимите имоти в Стара Загора скочиха с 30%. В централна градска част трудно може да се намери жилище на цена под 1000 евро/ кв.м. При цени от 800-900 евро/ кв.м, жилището се купува веднага.
Този ръст се отнася за апартаментите в централната градска част и кварталите. Цените на къщите в региона скочиха двойно, отчитат брокерите.

„COVID -19 определено раздвижи пазара на недвижими имоти. Не сме очаквали да стигнем такива нива“, казва председателят на Регионалната организация на агенциите за недвижими имоти в Стара Загора – Бисер Орлов.
Така, например къщите в равнинните старозагорски села не са предизвиквали почти никакъв интерес преди ковид кризата. „ С месеци стояха на пазара къщи за 15 000 лева, които никой не харесваше. Сега цената на подобни къщи вече е 15 000 евро. Миналата година много трудно продадох къща за 80 000 лева в Нова Загора, например. Тази година същата къща струва вече 160 000 лева“, казва Орлов. Според него ковид кризата е отключила инстинкта у хората за пространство, сигурност, самостоятелност. Една селска къща дава точно това на обитателите си.

Причини за високите цени Сред причините за голямото поскъпване на имотите за последните 3 месеца са редица фактори, сред които цената на строителните материали. До миналата година те отбелязват поскъпване на годишна база с 1,5% - 1,7%. През последните 3 месеца тези параметри са в рамките на 7-8%, а очакванията са поскъпването да бъде двуцифрено число, казва Николай Досев – зам.-председател на регионалната браншова организация и собственик на агенция „Досев“ в Стара Загора. Другата причина за поскъпване на имотите са ниските лихви по ипотечните кредити и по-либералните условия от страна на банките, казват брокерите.

Наблюдава се ръст и в цените на наемите на жилищата. Ако преди сме говорили за възвръщаемост на цената на едно жилище в рамките на 20 години, в случай че то се дава под наем, сега тази възвръщаемост вече е 15 – 17 години.
Непредсказуемото поскъпване на строителните материали води до неизпълнение на предварителни договори, сключени от строителите с клиентите, казва Досев. Заради ръста на материалите, някои строители не могат да спазят предварително обявените цени на жилищата и предпочитат да платят неустойки на клиентите си. Тези неустойки обикновено са от порядъка на двойната цена на внесеното капаро.

Какво се търси През последните месеци в Стара Загора се засилва търсенето на жилища с 3 спални, казват брокерите. Купуват много млади хора, които получават добри възнаграждения. Има и друга тенденция – млади хора, които живеят в столицата след завършване на образованието си, търсят да купят жилище и да се върнат в родния си град. Интересен факт на пазара на имоти в Стара Загора е, че цените на апартаментите в централна градска част почти се изравняват с тези в кв. Железник. Кварталът е сред най-търсените от младите хора.
„В момента наши колеги предлагат пентхаус от 150 кв.м. за 300 000 евро в кв.Железник и интересът е голям", казва Орлов.
Най-търсените квартали за живеене в Стара Загора са „Железник“, Казански-изток“, както и покрай новия парк „Артилерийски“, както и Самара 3.

По-малко предпочитани са кв. Три чучура –север , кв.Зора и Самара 1- там цените вървят средно около 500 евро/ кв.м.
Според старозагорските брокери цените на имотите ще продължават да растат и през следващите месеци. Пазарът на имоти би се успокоил, ако самите купувачи решат за себе си, че могат да изчакат с купуването на имота. „Няма обаче как да посъветвам клиентите си да изчакат с покупката на жилище. Трендът е нагоре“, казва Орлов.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство