Новини от област Стара Загора и България

От септември

Инвестират 40 млн. лева в подобряване на водната инфраструктура в Стара Загора

Инвестират 40 млн. лева в подобряване на водната инфраструктура в Стара Загора
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Ремонтни работи ще се извършват основно в централната градска част, кв. Три чучура и кв. Казански

Около 40 млн.лева ще бъдат инвестирани през следващите месеци в Стара Загора, за да се подобри качеството на водоснабдяването в града. Това са предвидените средства по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура“, финансиран от ОП Околна среда.
Основно работата по проекта в Стара Загора ще бъде свързана с подмяна на централен водопровод, който не е ремонтиран в продължение на 60 години, съобщи за Divident.EU управителят на ВиК – Стара Загора- инж.Румен Райков. Точно този водопровод води до най-големи загуби на вода в града. През 2006 г имахме загуби на вода в Стара Загора от 91%, до днес успяхме да ги намалим до 50%, допълни той.

Строителните работи по проекта в Стара Загора се бавят, защото е необходимо обстойно археологическо проучване, тъй като подмяната на водопровода трябва да стане в архитектурния резерват „Августа Траяна“. Платили сме на музея, за да направят проучване. Когато те приключат, ще започнем веднага работа, казват от ВиК.
Очаква се строителните работи в Стара Загора да започнат през септември.

Те ще се извършват в централната градска част –между бул „Цар Симеон Велики“, „Патриарх Евтимий“, „Августа Траяна“ и ул. „д-р Тодор Стоянович“.
Другата част на ремонтните работи ще обхване кв. Казански, кв. Три чучура-юг и кв. Три чучура – център. В кв. Градински, под стария Парк МОЛ също ще се подменя водопроводна и канализационна част. Предстои изграждане на нов колектор по ул. Генерал Гурко. Ще се наложи да се спира водата в тези квартали, това е наложително при строителните работи, предупреждават от ВиК.
По проекта „Изграждане на ВиК инфраструктура“ ще бъдат подменени 100 км. от общо 3000 км. водопроводи в големите градове в региона – Стара Загора, Раднево, Чирпан и Казанлък. Очаква се след ремонта да се подобри водоснабдяването, а загубите на вода да намалеят с 3-4%.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство