Новини от област Стара Загора и България

От сдружение "Зелени Балкани"

20 зеленоглави патета бяха освободени днес във водите на езеро "Загорка"

5524 27/07/2021 11:42 Забавно Любопитно
20 зеленоглави патета бяха освободени днес във водите на езеро Загорка
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Наесен от Спасителния център за диви животни в Стара Загора ще освободят и над 100 щъркела

20 зеленоглави патета бяха пуснати днес във водите на езеро "Загорка". Те са излюпени и отраснали през последните 3 месеца в Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани" в Стара Загора. Техни родители са диви патици, които са били използвани от бракониери за мюрета и са били конфискувани и лекувани от наранявания в Спасителния център.

След около месец в езерото ще бъдат освободени още около 20 патета. За да се пристъпи към връщането им в дивата природа е необходимо патетата да са с прорасли махови пера на крилете, обясни оперативния управител на Спасителния център д-р Руско Петров, под чието ръководство премина днешната операция по освобождаването на патетата.

За събитието бяха дошли деца от летните занимални на няколко училища и детски градини в Стара Загора. Д-р Петров раздаде на всяко дете по едно пате и по даден сигнал от него младите птици бяха пуснати в езерните води едновременно.

"Препоръчително е да ги пускаме едновременно, защото така те веднага се събират в група и защото са живели 3 месеца заедно, те вече си имат избрани водачи, които ги повеждат подобно на отбор. Така дивите патета се пазят по-добре от неприятели и се "държат" едно за друго, за да не се удавят по-слабите, докато свикнат.

Патоците обаче реагираха изключително радостно на свободата си и веднага започнаха да се гмуркат или да пляскат с криле във водата.

През октомври от Спасителния център за диви животни в Стара Загора се готвят да освободят и голямо количество щъркели, които са били лекувани от контузии и наранявания. "Заредили бяхме около 10 тона риба, от пролетта досега щъркелите изядоха около 8 тона. Очаквам да пуснем над 100 щъркела. Повечето от тях снабдяваме с маркери и предаватели. Така от предишни години имаме информация, че те успешно се завръщат по родните си места на юг", обясни д-р Руско Петров.

Коментари към новината

Още новини от Забавно