Новини от област Стара Загора и България

Ръстове

Започва рестарт на инвестиционните проекти в Стара Загора

Започва рестарт на инвестиционните проекти в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С над 20% е ръстът на издадените строителни разрешения за промишлени и жилищни сгради

Издадените строителни разрешения за жилищно и промишлено строителство в община Стара Загора бележат ръст от над 20% за първото шестмесечие на 2021 година в сравнение със същия период на миналата година. Особено чувствителен е ръстът в издадените строителни разрешения за изграждане на обекти за стопанска и промишлена дейност.

Ако община Стара Загора е издала 97 строителни разрешения за промишлена и стопанска дейност през първите 6 месеца на 2020 година, то броят им за първото полугодие на тази година е 146, посочи пред Divident.€U главният архитект на общината Виктория Грозева.

Възход на жилищното строителство в Стара Загора Значителен ръст бележат и издадените строителни разрешения на община Стара Загора за жилищни сгради. За първите 6 месеца на тази година те са 117, докато за същия период от време за миналата година са били 81. Близо 80% от фирмите, получили разрешения за строеж вече са започнали реализацията на инвестиционните си намерения, показва още справката на общината.

За последните 3 месеца е стартирало строителство на сгради в Стара Загора с разгърната площ над 35 хил. кв. м. За същото време е издадено едно единствено строително разрешение за изграждане на административна сграда с офиси, която е с разгърната застроена площ от 1 136 кв. м.

По-малко се строят жилища в централната градска част и повече в кварталите на града, казва Никола Нешев, собственик на една от утвърдените строителни фирми в областта на жилищното строителство в Стара Загора - „Никон“ ЕООД. „Имам три започнати сгради в центъра на града, които стоят с години заради археологически находки. Инвестирал съм по 500 000 лв, за да купя тези парцели, но не мога да ги използвам, парите ми са заключени там“, допълва той. Бавно става разрешението за продължаване на строителството, след като излязат археологически находки, а в централната градска част те са навсякъде, допълва той. Парцел, на който строителят може да изгради жилища от 1000 кв. м. в центъра на Стара Загора върви средно около 200 000 евро.

Жилищният фонд в България е стар, хората искат ново строителство. По тази причина, търсенето на нови жилища ще продължи, прогнозира Нешев. Фирмата му в момента строи жилищна сграда в кв. „Три чучура север“. Там цената на ново строителство жилищата върви около 500 - 550 евро/ кв.м.
Според Нешев цената на строителните материали е скочила до момента с около 50% в сравнение с миналата година.

Рестарт на промишленото строителство Много от фирмите, които бяха отложиха инвестиционните си проекти заради пандемията, отново ги поставят на дневен ред, казва Велизар Василев, управител на една от големите фирми в областта на промишленото строителство в регион Стара Загора – „Строителство и монтаж“ ООД. Фирмата е изградила през годините обекти във възлови предприятия в регион Стара Загора, сред които „Загорка“, „Панхим“, „Мини Марица-изток“, „Металинвест – Ремко“, „Анимекс“ и др.

"В момента също работим по реализацията на инвестиционен проект в „Панхим“, казва Василев. В „Загорка“ фирмата е изградила пречиствателна станция, канализационна система, халета, зарядна станция и настилки. „Строителство и монтаж“ работи в момента по инвестиционни проекти и в „Неохим“ Димитровград, както и в „Арубис“.

Трудности и предизвикателства Възстановяването на инвестиционните планове върви обаче ръка за ръка с трудности и предизвикателства в бранша. Сред тях е непрекъснатият ръст на строителните материали през последните месеци. В дейността на „Строителство и монтаж“ оказва влияние на първо място цената на металите, защото те се влагат в строителството под формата на арматура и метални конструкции.

„Арматурата, която преди месеци купувахме за 85 – 90 ст/кг, след това се качи на 1,30/кг. Значително повече се плаща и за пясък, за скрап. На този етап се опитваме да компенсираме резкия скок на материалите чрез свиване на печалбата. Ако ръстът обаче продължи, това ще се отрази и на цената на нашия труд за цялостното изпълнение на инвестиционните проекти", казва Василев.

Коментари към новината

Още новини от Строителство