Новини от област Стара Загора и България

Полезни съвети

Листните въшки и как да се преборим с тях

1845 21/07/2021 17:23 Забавно Любопитно
Листните въшки и как да се преборим с тях
Divident.€U Divident.€U

Градинските растения за засегнати от нашествието на листни въшки предимно през лятото. Преди да се започне борба с тях, трябва да се опознае природата им и начинът, по който те съществуват. Подобен вид вредители оказват негативно влиянието върху всяка една част на посевите в градината, което прави тяхното своевременно отстраняване задължително - магазин Otrovi.com ще подкрепи градинаря в тяхното премахване.

Какво е нужно за борбата с листните въшки в градината?

Характерното тези насекоми е, че се струпват в долната част на растението, смучейки неговите сокове, а в резултат на това, порасналият посев започва да страда, което води до неговото частично или пълно загиване. Много е важно да бъде проведена акуратна борба с листните бели въшки, която включва пръскане със специални инсектициди против подобни видове нашественици, за да се запази доброто състояние на реколтата и да се осъществи надеждно предпазване на реколтата.

Контролът трябва да бъде провеждан всекидневно, за да бъде ефектът добър, а щетите от нашествениците минимални. Борбата с листните въшки е пословична, а за да се надвие тяхното присъствие в градината, е нужно обработката да бъде проведена поне няколко пъти, така че да се постигне оптимален ефект в дългосрочен план. Когато листните въшки са вече факт, трябва да се вземат радикални мерки и да се започне битка с вредителите.

Съществуват ли ефективни начини за предпазване от насекомите?

Отстраняването на вредителите от растенията не е кауза пердута, както много земеделци и любители-градинари смятат. Ако посевите са вече пораснали, е удачно да се извърши тяхното деликатно измиване със сапун и гъба. По друг начин стои обаче въпросът с младите растения, при които се прилагат инсектициди с краткотрайно или удължено действие.

Борбата с афидите и лечението на заболелите листа се прави посредством третиране с препарати навън от обитаваните от хората помещения, защото могат да окажат неблагоприятно въздействие върху здравето им. Когато обработката приключи, е нужно умрелите насекоми да бъдат измити, с което процедурата приключва.

Какви препарати могат да се използват?

Афидите ходят по домати, по рози, по цветя и други растения, които могат да се заразят с вредителите най-вече през лятото. Добрата новина е, че днес всеки може да открие полезни съвети за борба с насекомите, също както и разнообразни продукти, като например:

  • Инсектициди;
  • Родентициди;
  • Репеленти против вредители;
  • Натурални препарати и др.

Възможно е посевите да бъдат надеждно защитени от досадните нашественици, които винаги идват неканени и трудно напускат избрания от тях дом - растенията.

Коментари към новината

Още новини от Забавно