Новини от област Стара Загора и България

Започна ремонтът по превръщане на ул. "Капитан Петко Войвода" в четирилентова

822 01/04/2021 16:00 Строителство Пътища
Започна ремонтът по превръщане на ул. Капитан Петко Войвода в четирилентова
Divident.€U Divident.€U

Днес беше извършена символична първа копка на проект за ремонт и разширение на ул.“Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора. Реновацията предвижда изграждане на четирилентова улица с по две ленти за движение за всяка посока. При реализиране на разширението на ул. „Капитан Петко войвода“ ще бъде създаден паркинг, който ще обслужва нуждите на новоизградения „Руски пазар“, обясни ръководителят на проекта и секретар на Община Стара Загора Делян Иванов.

Той допълни, че улицата е от първостепенната улична мрежа на Стара Загора и е единствената връзка към промишлената зона с посоки север- юг, без да се влиза към обособената централна градска част. За интензивното движение, което се провежда по нея, тя е с недостатъчна ширина на пътното платно. Освен, че обслужва индустриалната зона, тя е граница между два големи старозагорски квартала - кв. „Три чучура юг“ и кв.”Казански”. Към момента ул.“Капитан Петко Войвода“ е двулентова, което допълнително натоварва пътния трафик.

„Проектът предвижда още изграждане на кръгово кръстовището при ул. “Христо Ботев”. Бъдещото развитие от изток на запад на ул. “Христо Ботев“ ще даде възможност за втора връзка на кв. “Три чучура юг“ и централна градска част, без да се използва бул. “Цар Симеон Велики“, категоричен е Иванов.
От думите му стана ясно още че ще бъде изградена и велоалея, а спирката на масовия градски транспорт от изток ще бъде изместена след предвиденото кръстовище, а тази от запад, непосредствено под кръговото кръстовище , ще запази мястото си.

Пешеходното движение е решено с изграждане на тротоари от източната и от западната страна на улицата. Осигурена е достъпна среда, свързана с горните направления, включително и за хора с увреждания.

Целта на проекта е създаване на хармонична и естествена градска среда, която да има потенциал за нов живот и развитие.
Стойността на инвестицията е в размер на 1 802 365,80 лв., предоставяни от ФГР ЮГ, включват съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Срокът за изпълнение е 210 календарни дни, след подписване на протокол 2А.

На събитието присъставаха още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, зам.-кметовете инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова, главният архитект Виктория Грозева, част от фирмата изпълнител на проекта- Пътно-строителна компания "Ес Би Ес", представлявана от Диана Любомирива и граждани.

Коментари към новината

Още новини от Строителство