Новини от област Стара Загора и България

Васил Кифев, БК "Берое": Звучим еснафски по въпроса за големината на новата зала

Васил Кифев, БК Берое: Звучим еснафски по въпроса за големината на новата зала
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Председателят на Управителния съвет на Баскетболен клуб "Берое" Васил Кифев представи пред "Дивидент Медиа" своите виждания за необходимостта от голяма многофункционална спортна зала в Стара Загора, за това какви трябва да бъдат нейните параметри, за перспективите в развитието на града и за спортните традиции на Стара Загора.

- Господин Кифев, необходимо ли е според Вас Стара Загора да има многофункционална спортна зала с 5000 места?
- Този въпрос е изключително сериозен, стратегически. Трябва да се погледне на него с перспектива за цялостното развитие на града. Според мен общинските съветници, зам.-кметовете, кметът, са длъжни да мислят за Стара Загора, гледайки десетки години напред.

Да вземем зала "ДЗУ", която ползваме в момента. Тя е направена за 1000 - 1500 човека. За времето си вероятно е изглеждала огромна. Днес обаче тя не може да приема международни мероприятия, защото не отговаря на изискванията. За времето, в което е била построена преди много години, тя е отговаряла на всички условия, така че в нея да бъдат провеждани международни мачове. Изискванията на международните спортни организации обаче се завишават с всяка изминала година, особено по отношение броя на хората, които една зала трябва да може да побере.

Ако искаме да направим нещо за моментна консумация - е едно. Ако искаме стратегически да развиваме спортен, културен туризъм, да идват хора на високо ниво, да се развива бизнеса в Стара Загора, многофункционалната спортна зала трябва да отговаря на конкретни параметри в момента, както и в перспектива.

- Ще може ли община Стара Загора да издържа толкова мащабно съоръжение?
- Ако се управлява по най-добрия начин това съоръжение, разбира се, че ще може да се издържа. Ако залата стои празна като някои, построени в други градове, разбира се че няма да има нужда от нея.

Убеждението ми е, че Стара Загора като град с амбиции, с традиции в областта на спорта, като един академичен град с богати традиции в културата, задължително трябва да притежава такова съоръжение, в което да се провеждат национални и международни събития.

Ще дам пример със Сърбия. Когато ходим да играем в Балканската лига и влизаме в различни сръбски градове, колко смятате, че са големи залите там? Как се издържат те? Нека да се проучи и да се черпи от опита им. Ние в момента заключаваме въпроса до това дали Спортната федерация по баскетбол има нужда от определен брой места. Според мен, на това съоръжение трябва да се гледа като на един спортен МОЛ. Когато играхме в спортен МОЛ в Белгия, след мача имаше 4 ресторанта в четирите ъгъла на сградата. В тях нямаше свободни места - всичко беше заето и ни сложиха да се храним в столова.

- Много хора смятат, че в пандемия не е време за такова съоръжение, че има много по-важни неща…
- Малко съм огорчен, че превръщаме толкова сериозен въпрос, като този за спортната зала, във фейсбук надприказване. Какво да правим? Да не строим спортна зала, защото в момента има пандемия ли? Това не звучи сериозно. Трябва да се прецени какво ще бъде потребно на града ни в бъдеще, за да се развива успешно. Хубаво е в това съоръжение да провеждаме конгреси, симпозиуми, локални мероприятия от регионален и международен характер.

Ние сме град в Централна България, тук може да се развива културен туризъм, спортен туризъм. Прекалено еснафски звучим. Аз не разбирам – сега има проблем с конкурса, което е неприятно. Когато обаче се провеждаха предварителните обсъждания никой не каза, че залата е голяма и проекта е мегаломански.

- Сега имате ли добри условия за тренировките по баскетбол?
- Стара Загора разполага само с едно разчертано игрище за баскетбол. Знаете ли, че децата на мъжкия баскетболен клуб „Берое“ и на женския също, са национални шампиони за възраст 12 години за миналия сезон? Тези деца в същото време тренират в понеделник в 9 ОУ, във вторник в 12 ОУ, в сряда в училище „Железник“ и т.н. Знаете ли там какви са условията и как по този начин Стара Загора развива спортисти? Трябва да имаме съвсем други условия за това.

Само БК „Берое“ подрастващи има 7 представителни отбора, 7 отбора има и женската част. Всички те тренират по час и половина. Ако имаше къде, щяха да тренират и повече. Не се дава гласност на същинските проблеми и в един момент се търсят политически дивиденти от един сериозен въпрос

Баскетболът е колективен спорт, който най-много е пострадал от липсата на материална база в Стара Загора. Градът ни е лишен в момента от правото да бъде домакин на купа „България“, защото условията в зала ДЗУ не позволяват провеждането на такива мероприятия.

- Да разбирам, Вашето мнение е, че е наложително да имаме голяма зала?
- Аз съм местен шовинист и смятам, че трябва да има. Виждам какво е в Сърбия. Там до преди 20 години ги бомбардираха, но въпреки това успяха да построят мащабни зали. А ние тръгваме да се заиграваме с този въпрос…

Коментари към новината

Още новини от Строителство