Новини от област Стара Загора и България

КЗК отмени конкурса за проект на зала „Арена Стара Загора“ заради конфликт на интереси

КЗК отмени конкурса за проект на зала  Арена Стара Загора  заради конфликт на интереси
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Кметът Живко Тодоров ще обяви нов конкурс или обществена поръчка за проектиране на бъдещата зала

Със свое решение от 14 януари 2021 г. Комисията за защита на конкуренцията е отменила конкурса за проект на многофункционалната спортна зала „Арена Стара Загора“. Решението е публикувано на сайта на КЗК на 21 януари. Комисията е установила конфликт на интереси между членовете на журито и победителя в конкурса, по чийто проект беше решено да бъде построена залата - фирма „Атек ВД“ ЕООД.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията е следствие от подадена жалба от консорциума „Архитектурно бюро Авангард“ ООД – Мердж Студио“ ЕООД, класирано на седмо място в конкурса. Жалбата е била подкрепена от още двама други участници в надпреварата.

Отмененият победител в проекта за зала Арена Стара ЗагораПрипомняме, че в конкурса за проект на многофункционалната спортна зала в Стара Загора се включиха 10 фирми, като класиралите се на първите три места получиха парични награди от 20 000, 10 000 и 5 000 лева.

Жалбоподателят твърди, че решението за класиране на участниците е незаконосъобразно, защото е „основано на работата на жури, която не се характеризира с обективност и професионализъм“. Членове на журито са трима преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия. В същото време едноличен собственик на класираната на първо място фирма „Атек – ВД“ ЕООД, е на проф. д-р арх. Валери Иванов, който в същото време е преподавател в УАСГ. Той е и един от 16-те членове на Ректорския съвет, член на факултетския съвет на Архитектурния факултет, на Академичния съвет, председател на общото събрание.

От КЗК излизат със становище, че решението на кмета на общината за крайно класиране е незаконосъобразно и го отменя. Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред ВКС.

Кметът Живко Тодоров коментира за „Дивидент Медиа“, че Община Стара Загора няма да обжалва решението на КЗК. Тодоров подчерта, че пропускът не е негов или на община Стара Загора, а на участникът, който е подал документи за участие в един анонимен конкурс, без да се съобрази, че е в конфликт на интереси с член на широко обявения състав на журито.

„Ще прекратим конкурса и ще решим дали да обявим нов конкурс или да обявим обществена поръчка за проектиране по предварително зададени от нас параметри за проекта на залата“, коментира Тодоров. Кметът е категоричен, че не е възможно да се направи прекласиране на участниците от проведения конкурс. Той подчерта, че сипещите се обвинения към него и екипа му в социалните мрежи са необективни и напълно безпочвени и търсят евтини предизборни дивиденти,тъй като причините за отмяната на конкурса са извън община Стара Загора.

За изграждането на залата по отпадналия проект бяха необходими 24 млн. лева. До този момент държавата е превела 14,5 млн.лева.

Общинският съвет трябваше да гласува на свое заседание на 28 януари обектът за изграждане на многофункционалната спортна зала в Стара Загора да получи статут на „обект от първостепенно значение“. След решението на КЗК обаче точката че бъде изтеглена от дневния ред на заседанието, каза кметът Живко Тодоров.

Вижте и интервюто с кмета на Стара Загора по тематаЖивко Тодоров: Пропускът е на участника, който не е декларирал конфликт на интереси

Коментари към новината

Още новини от Строителство