Новини от област Стара Загора и България

Бардът Митко Динев празнува 70-годишен юбилей

3217 14/01/2021 15:30 Забавно Шоу
Митко Динев
Бардът Митко Динев празнува 70-годишен юбилей
Divident.€U Divident.€U

Един от най-колоритните и разнопосочни таланти на България днес празнува специален рожден ден – бардът, поет, писател, композитор, певец, драматург и сатирик Митко Динев отбелязва 70-годишен юбилей.

Още рано–рано тази сутрин юбилярът побърза да се „оправдае“ в присъщия си стил личната си страница във фейсбук със следното авто стихотворение:

Шубе

Как стана не знам, но страх ме тресе,

навършвам, пфу, пфу, пфу - седемдесе!

Тези години предел и таван са,

след който ти вече минаваш в миманса.

 

И мръднеш ли - чуваш след себе си воя:

“Егати, нахала! Де е тръгнал, па тоя!

Не вижда ли, вече мирише на мухъл!

...И пак се натиска, бухалът, с бухъл!!!

 

Бъкън със кинти дърт пръч! Ама ха де!

Не се ли напи, бе! Не се ли наяде!

Не се напечели! Не се наработи!

(Абе, кой ги лансира, таквиз идиоти?!?)

 

Няма ли Бог за такъв? Да го трасне!...”

...и още ред мисли такива, прекрасни,

от които ти идва да викнеш с охота:

“Егатиживота! Дамутуйиживота!”

Митко Динев е един от най-известните писатели сатирици в България, за когото в пълна сила важи правилото „От „Осанна“ до „Разпни го“. Мнозина го критикуват за използването на директен език с вулгарни думи в голямата част от творчеството си. Според Митко Динев, обаче, не нарочените за неприлични думи са излишни, а евфемизмите, с които се опитваме да ги заменим в общуването си, придавайки си лицемерно възпитан вид. Това не пречи на Съюза на българските писатели да оцени безспорния му талант и да го покани за свой член.

Митко Динев е автор на няколко музикални албума, на книги с поезия и проза и два драматургични текста. Най-известният негов спектакъл е „За секса, политиката и други проЗташки неща“, с който актьорът Николай Урумов жъне аплодисменти и талази от смях в продължение на няколко сезона.

Митко Динев е изкусен писател на епиграми. За радост на безбройните си следовници почти всеки ден той създава истински шедьоври. Ето един от последните му:

Стана вече пълна шашармата!

Гледам днес един сержант от КАТ -

тегли си пари от банкомата!?!

Накъде отива този свят!!!

И още една:

Знам, че туй решение е тъпо,

но имам остра нужда от пари!,

Продавам спешно съвест! И не скъпо!

Чиста, неизползвана дори!

И сигурно защото, когато става дума за хумор, сатира и ирония Митко Динев се чувства в стихията си, някак в страни и леко пренебрегнати остават сериозно звучащите му творби, сред които е бардовият албум „Записки от пансиона на самотните души“. Друг безспорен негов шедьовър е книгата с политическа сатира „Цирк България“, която превръща и в музикален албум. А може би заглавието на книгата му „Няма нищо лошо в това да се прави понякога и добро” го описва най-добре като човек. Докато е член на управата на „Холдинг Загора“ става известен с прозвището „Поетът с фабрики“. Той помага на много млади таланти в неравностойно положение да осъществят потенциала си.

Старозагорци неизбежно свързват името на Митко Динев с усилията му да спаси футболния отбор на „Берое“ от времето на „Лудата банда“, успявайки да събере съмишленици от Града на липите, които да финансират клуба, докато се намери стабилен собственик.

Минко Динев е страстен почитател, следовник и преводач на творчеството на Владимир Висоцки. Той е един от инициаторите всяка година в Стара Загора да се провеждат възпоменателни вечери в памет на големия артист.

Ето какво написа един от неговите почитатели в честитка по случай 70-годишния му юбилей във фейсбук профила му днес: „Ти си евъргрийн - вечно млад. Надежда за такива като мене, дето ти дишат във врата с годините, че един мъж и на 70 може да бъде пич, да изглежда добре и да е интересен. Честит рожден ден, Митко Динев!“

Коментари към новината

Още новини от Забавно