Новини от област Стара Загора и България

Старозагорската гара като нова културна сцена

Старозагорската гара като нова културна сцена
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската гара e подходящо място за оформяне на ново арт пространство в града, което да се превърне в привлекателно място за организиране на изложби, събития, поетични рецитали. Това е мнението на Съюза на архитектите в Стара Загора, както и на творчески колектив „На улицата“, в който влизат интелектуалци с различни професии от Града на липите. Стара Загора определено има традиции в ж.п. строителството, в ж.п. транспорта и гаровият комплекс тук е сред най-добрите в страната като организация, сградов фонд, архитектура, смятат специалистите.

Съюзът на архитектите и творчески колектив „На улицата“ готвят подробен анализ на всички сгради около ж.п. гарата на Стара Загора. „Те са доста интересни сами по себе си като архитектура, с големи пространства. Такова едно интересно място се оформя около транспортна болница“, казва арх. Велимир Георгиев, председател на Съюза на архитектите в Стара Загора. Друго подходящо място са работилниците между ж.п. сградата и складовете. Интерес като архитектура предизвиква пространството между транспортна болница и автогарата, старите ж.п. общежития.

„Има стари сгради в гаровия комплекс, които са интересно архитектурно наследство. Би могло да се върне живота поне на 3-4 от тях, като разбира се БДЖ продължава да ги ползва по предназначение. Това място може да се превърне в музейна експозиция, за да се види как се развива ж.п. транспорта през годините“, казва арх. Мартин Паскалев, член на творчески колектив „На улицата“. Старозагорската гара е алтернативно пространство с индустриален дух, подчертава арх. Паскалев.

Творчески колектив „На улицата“ планира да проведе среща с ръководството на старозагорската гара с надежда за съдействие тези пространства да се превърнат в своеобразни „културни джобове“. „На първо място си поставяме задача да проучим с какъв сграден фонд разполага гарата, както и да разберем историята на отделните сгради, има ли нещо преди 1944 г. като архитектура и доколко са функционални тези помещения“, допълва Мирчо Христов, член на творческия колектив.

Ремонтът на старозагорската ж.п. гара е в разгара сиИдеята за вдъхване на нов живот на възпятата от Стефан Вълдобрев старозагорска гара не е нова. Преди време беше обсъждана идеята тук да се открие музей на открито, имайки предвид че на север от гарата е експониран парен локомотив, за който се смята, че е участвал в Септемврийското въстание през 1923 г. Запазен е и вагон от някогашния царски влак, изработен през 1913 г. в Германия.

Единственият проблем, който би могъл да възникне е лошият имидж, който витае за пространството около гарата, което са създали жриците на любовта, признава Мирчо Христов. Предполага се обаче, че с приключването на ремонта на старозагорската гара, както и след завършването на амбициозния проект за цялостната промяна на станционната градина, това символично за Стара Загора място ще успее да си спечели нов, по-добър имидж.

Ще има ли „Старозагорски капан“? Всеки град си има свой, собствен облик. Характерното за Стара Загора е, че тук нямаме запазен цял квартал от стари сгради. Те по-скоро са разпръснати на различни места в града. Около тях биха могли да се оформят нови културни пространства, като по този начин културният живот бъде изнесен и извън центъра на Стара Загора, смятат ентусиастите от творчески колектив „На улицата“.

По инициатива на Съвета на архитектите преди 2 години е направен анализ на всички стари жилищни сгради в Стара Загора. Установихме, че те не са толкова малко, колкото ни се струва. „Около 60 са старите, емблематични сгради – паметници на културата. Просто не им обръщаме достатъчно внимание в ежедневието си. Има отделни знакови места в Стара Загора, които са в различни точки на града и ние бихме могли да ги използваме, за да създадем нови, привлекателни арт пространства“, убеден е арх. Георгиев. Така градът ще стане по-социален и активен не само в центъра.

Творчески колектив На улицатаОт творчески колектив „На улицата“ вече успяха да вдъхнат нов живот на артистичното пространство по улица „Сава Силов“ от Кукления театър до храм „Свети Николай“.

Много възможности за промяна Следвайки градоустройството на града, стигнахме до извода, че запазените стари къщи са около трите храма – „Св. Димитър“, „Св. Николай“ и „Света Богородица“. Затова нашият екип смята, че около тези храмове е добре да се създадат тези нови арт зони, които да станат привлекателно място за старозагорци и гостите на града, казва друг член на творчески колектив „На улицата“ – арх. Мартин Паскалев. Според него друга подходяща локация е улица „Пазарска“ – широката старозагорска улица, която тръгва от градския парк „Пети октомври“, минава покрай средновековната сграда на Музея на религиите, пресича градския пазар, за да прелее в алеите на парк „Алана“.

Бившата „градска чаршия“ дава отлична възможност за създаване на ново, разчупено и оживено място. Разположените тук сгради от архитектурния модернизъм могат да се реставрират, освежат, а по улицата да се обособят интересни кафета, дюкяни, които и артистични пространства, които да върнат духа на старата чаршия.

Как всички тези места ще се променят, ще видим през следващите години. Едно е ясно – идеи за промени има, желание също.

Коментари към новината

Още новини от Строителство