Новини от област Стара Загора и България

Лилия Михайлова, „ПСК ЕС БИ ЕС“: Пандемията наложи нови правила в строителството

1660 15/12/2020 09:00 Строителство Пътища
Лилия Михайлова,  ПСК ЕС БИ ЕС : Пандемията наложи нови правила в строителството
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Лилия Михайлова е член на Борда на директорите на пътно-строителната компания „ПСК ЕС БИ ЕС“ АД в Стара Загора. В края на пандемичната 2020 година разговаряме с нея за преодолените препятствия и очакванията за 2021 година.

- Госпожо Михайлова, какви са личните Ви прогнози за състоянието на сектор строителство през 2021 г.?

- Работа за строителите ще има. Всяка строителна фирма, която има желание и амбиции, може да работи. Факт е обаче, че пандемията ни научи да живеем по различен начин. Работата на строителите е на открито. В този смисъл опасността от заразяване на нашите работници с COVID -19 е по-малка. Очаквам по-скоро проблем във финансирането в сектора, бавене на плащанията. При колегите от промишленото строителство, например, бяха отложени инвестиционни намерения за изграждане на нови бази и разширения на производства.

- С какви финансови резултати очаквате да приключите трудната 2020 година?

- Очакваме ръст в нашата компания, но той по-скоро се дължи на това, че имахме по-големи обекти през отминаващата 2020 година. Освен работата по Индустриална зона „Загоре“, работихме по няколко обекта в община Братя Даскалови, в Казанлък и за частни възложители.

Като цяло, пандемията неизбежно се отрази и на нас. Не сме спирали работа нито през пролетта, нито сега. Научихме се обаче да реорганизираме начина на работа и то най-вече при провеждането на редовните срещи на ръководния екип на фирмата. Тези срещи на управленския екип са много важни за нас, защото работим по много обекти в областта и е необходимо да се стиковат решенията. Радваме се, че до момента нямаме много заболели от коронавирус в нашата фирма. Изпълняваме всички изисквания за безопасна работа, надяваме се и занапред да бъде така. Единственият проблем през изминалата година е, че имахме голямо забавяне в плащанията от наши възложители, но към настоящия момент всички задължения са разплатени.

- Работите предимно в сферата на обществените поръчки. Кои са предимствата и недостатъците?

- Най-големият недостатък е, че обществените поръчки изцяло са свързани с държавната политика и с постоянно променящата се нормативна уредба. Ако тя е на ниво и няма бюрокрация, всичко ще бъде по-лесно. Ще дам следния пример – едва тази година стартира електронната платформа, на която да се подават офертите за обществени поръчки, а това трябваше да се случи доста отдавна. Другият недостатък на работата по обществените поръчки е забавянето във времето. Имали сме случаи, когато подаваме оферта, а печелим обекта чак след година, понякога и повече. Бавно се случват нещата, а в същото време наетите при нас хора чакат работа, заплати. Кандидатстването за обществени поръчки от друга страна ни дава самочувствие, защото виждаме, че покриваме изискванията и няма нещо, което да не можем да изпълним.

- Наскоро завършихте изграждането на Индустриална зона „Загоре“. Какви бяха трудностите при изпълнение на този обект?

- Самият обект не беше свързан с нови за нас дейности. Характерното при него беше, че поради изпълнението на различни строителни работи – водопроводи, канализации, газопровод, тръбни и ел. инсталации и други, трябваше да се създаде много добра организация относно това кой вид дейност кога да бъде изпълнен. Срокът за изпълнение на обекта беше 9 месеца, ние го направихме за по-малко от 8. Успяхме да постигнем по-кратки срокове с добра организация на различните видове СМР-та и благодарение и на факта, че миналата зима беше доста благоприятна откъм климатични условия. Удовлетворена съм от постигнатото.

За да бъде навреме завършен един обект, бих казала, че освен адекватна цена, необходим е също качествен проект. За Индустриална зона „Загоре“ разполагахме, с бих казала, добър проект. Искам да благодаря на ръководството на индустриалната зона за това, че са коректен и надежден възложител.

- Какви са според вас основните предимства на тази индустриална зона?

- Приветствам изграждането на такъв тип зони и мисля, че беше крайно време Стара Загора да разполага с модерни площи за индустриално развитие. Те дават на града ни висок, европейски старт, улесняват бизнеса. Чувствам се удовлетворена от това, че старозагорски фирми са първите, закупили парцели там. Видимо е, че местният бизнес има нужда да разшири и модернизира производството си, че расте, а това е ясен показател за успешното развитие на региона. Така се стимулира и местната икономика, предприятията разширяват производствата си, взимат нови хора на работа. Парите се връщат обратно в общината под формата на местни данъци и такси, и като приходи към държавната хазна.

- Какво е необходимо на една строителна фирма, за да свърши работата си качествено и в срок?

- За да бъде свършена качествено една работа, трябва да имаш пълния набор от специалисти и машини. С добър потенциал трябва да се развива една строителна фирма, според мен. Средно при нас работят около 150 души, като сме стигали и до над 200 в зависимост от работата.

Разполагаме с акредитирана пътно-строителна лаборатория, асфалтова база с две асфалтови машини, механизация, транспорт, ремонтна работилница, технически ръководители, ръководители на обекти, отдел „Геодезия“ и така нататък. През годините сме изпълнявали обекти по различни проекти – транзитни пътища I, II, III, IV, V по Инвестиционната програма на фонд Републиканска инфраструктура,в момента АПИ, програми САПАРД, ФАР, ИСПА, проекти на МРРБ и Министерство на икономиката, програми, финансирани от ЕС и други.

Като цяло сме специализирани и имаме опит в поддържането на градската улична мрежа в Стара Загора, Казанлък, Якоруда, Смолян, Братя Даскалови, Бургас, четвъртокласна пътна мрежа. Дълги години изпълнявахме договор за текущ  ремонт и зимно пъддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на Областно пътно управление - Стара Загора, и в частност РПС Стара Загора и РПС Раднево.

- Кои са строителните обекти, които смятате за своя визитка?

- Един от обектите, който се превърна в голямо предизвикателство за нас беше прохода от град Шипка до връх Шипка. Завършихме го през 2010 г. по „Транзитни пътища V - Лот 10“. Пътят е международен транзитен коридор. Работата в планински проход никак не е лесна. Времето там се променя постоянно, необходима е отлична организация. Другият ни подобен обект е Лот 28 на язовир Студен кладенец, Крумовград, който завършихме през 2012 г.

- Управлявате „ПСК ЕС БИ ЕС“ АД рамо до рамо със своята майка инж.Диана Любомирова. Какви са предимствата на семейния бизнес?

- Аз съм от щастливците, които могат да се развиват в семейна компания. Да получиш целия опит от родителите си, е голямо богатство. И майка ми, и баща ми проф. Николай Михайлов, са утвърдени специалисти в строителството. Всичко, което съм научила в бизнеса е преди всичко от тях. Може да имаме различни мнения по някои въпроси, но като цяло се допълваме. Един от най-ценните съвети, които са ми давали родителите е, че е много важно да уважаваш хората, които работят за теб. Това, че си работодател, не означава, че си господар. От една страна трябва да разбираш хората, които работят за теб, но от друга - да имаш твърда ръка, за да управляваш добре. Работата с хора никак не е лесна. Научени сме да уважаваме служителите си. При нас има малко текучество. Това ме радва като ръководител.

- Наскоро „ПСК ЕС БИ ЕС“ АД получи отличие от Камарата на строителите. Важна ли е за Вас оценката на колегите?

- Това е поредната награда през годините, която получаваме от Камарата на строителите в Стара Загора в нашия раздел – втора група строежи. Ние държим на това признание, за нас е голяма чест, че за пореден път получаваме отличието от колегите.

- Наскоро бяхте избрана от Ротари клуб Стара Загора - Берое да поемете управлението на клуба. Лесно ли се съчетава бизнеса с обществената работа?

- На 8-ми декември се проведе общото събрание на клуба за избор на президент и нов управителен съвет. Моята номинация не беше изненада за мен. Ротарианското ми развитие премина през секретар на клуба, след това вицепрезидент и избирането ми за президент е едно естествено продължение, както и признание за добре свършената работа дотук. Тук е мястото да благодаря на всички членове на Ротари клуб Стара Загора - Берое, които ме подкрепиха. Поемам управлението от юли 2022 г. и ще го приключа през юни 2023 г. Когато знаеш, че можеш да направиш добро и то за повече хора, винаги ще намериш време и сили, и няма как да не се чувстваш удовлетворен.

Коментари към новината

Още новини от Строителство