Започва възстановяването на сградата на минералната баня в село Ягода

Започва възстановяването на сградата на минералната баня в село Ягода
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

До края на декември община Мъглиж очаква да получи банково одобрение за отпускане на дългосрочен общински дълг, гарантиран от фонд "Флаг" в размер на 1,9 млн. лева, с които ще бъде завършен ремонта на емблематичната сграда на минералната баня в село Ягода.

Първоначалните планове бяха банята да бъде отремонтирана с над 2 млн. лв. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но от МРРБ са осигурили само 225 000 лева. С тях е отремонтиран по спешност покрива и подпокривното пространство на сградата. Затова община Мъглиж е потърсила останалата част от сумата чрез фонд "Флаг", обясни зам.-кметът Душо Гавазов.

Избран е и изпълнителят на строителните работи. Очакванията са те да започнат веднага след одобрението на заема. От ръководството на общината планират обектът окончателно да бъде заършен до средата на май, следващата година. Ремонтните работи ще обхванат не само сградата, но и облагородяването на парка около нея, разположен върху площ от 5 дка.

Сградата на минералната баня в село Ягода е обявена за паметник на културата от местно значение. Тя е строена в началото на 20 век по проект на старозагорския архитект Христо Димов. Архитектурата ѝ напомня за подобни съоръжения в известния чешки курорт Карлови Вари.

Преди повече от 10 години използването й е преустановено, заради множество повреди по покрива и инсталациите. Със собствени средст община Мъглиж спира течовете от довеждащите тръбопроводи за минерална вода, които може да увредят основите на сградата.

В село Ягода са изградени два СПА комплекса, в деловодството на Мъглиж са постъпили инвестиционни намерения за изграждането на още два подобни комплекса, както и на модерна къща за гости.

С подобряването на инфраструктурата в селото, заради минералната вода и новите инвестиции, растат и цените на имотите в старозагорското селце през последните години.

Минералната вода в село Ягода е подходяща за лечение на неврологични, кожно-венерически заболявания, заболявания на периферната нервна система. Тя извира с температура 54 градуса. Не е подходяща за пиене, тъй като има високо съдържание на флуор.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство