BILLA търси 50 дка за логистична база край Стара Загора, Lidl планира трети магазин

2486 17/11/2020 10:00 Строителство Имоти
BILLA търси 50 дка за логистична база край Стара Загора, Lidl планира трети магазин
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Пътностроителната компания „Пи Ес Пи“ оглежда парцел от 230 декара срещу летището

Търговската верига Лидл планира да построи трети магазин в Стара Загора. За целта тя търси подходящо място в района на града, казва управителят на „Топ Имот БГ“ – Огнян Георгиев. Фирмата му е специализирана в сделки с индустриални и складови площи и терени за застрояването им в регион Стара Загора, като  до миналата година е била представител на платформата „БГ Склад“.

Лидл оглежда в Стара Загора площи от 4-5 дка с възможност за застрояване на около 1 500 – 2000 кв.м. и изграждане на най-малко 80 паркоместа. „До този момент сме представили на фирмата подходящи парцели в района на Парк Мол, в кв. „Казански“. Не са взели окончателно решение, този процес  става бавно във времето“, каза Георгиев.

В месеците на пандемията забелязваме, че големите търговски вериги предприемат разширяване на базите си за разлика от малките и средни фирми, които  освобождават  логистичните си бази и свиват разходите си, допълва той.

Още две големи вериги са заявили желание да закупят големи терени около Стара Загора за строеж на логистични бази – BILLA и „Пи Ес Пи“ ЕООД – дъщерна фирма на „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения“ ЕООД.

„Пи Ес Пи“ търси 230 дка за изграждане на голяма логистична база за пътностроителната си дейност. „Предложихме им площи, които се намират срещу  летището в града. Сега там са най-търсените места  за изграждане на логистични бази“, казва Георгиев.  „Пи Ес Пи“ обследва предложения терен и обсъжда предложението на този етап. Следващите стъпки са предложение за ВиК снабдяване, електроснабдяване, подземни мрежи и към сключване на предварителен договор, ако одобрят терена. Очаква се инвестицията на „Пи Ес Пи“ да бъде доста голяма - само теренът ще струва около 3 млн.евро.

BILLA търси да закупи около 50-60 дка в района на Стара Загора. „Предложихме им 6 парцела, предстои обсъждане“, казват брокерите от „Топ Имот БГ“.

Цените на парцелите срещу летището на Стара Загора тръгват от 35 евро/кв.м и стигат до 85 евро за квадрат. Колко скъп е квадратният метър зависи от това дали земята е на първа линия, от възможностите за електроснабдяване, водоснабдяване, прекарване на комуникации и други.

Други предпочитани от инвеститорите места за логистични бази в Стара Загора са по трасето от разклона за Раднево до разклона за Нова Загора. Там  цената на земята върви по около 32 евро/кв.м. Най-често се търсят площи от по 10-15 дка. Очакванията наброкерите са индустриалната част на Стара Загора да се разшири именно със строежа на логистични бази и складове в тези две посоки.

Коментари към новината

Още новини от Строителство