Най-точният часовник в България тиктака на ж.п. гарата в село Змейово

1295 31/10/2020 09:30 Забавно Любопитно
Най-точният часовник в България тиктака на ж.п. гарата в село Змейово
Divident.€U Divident.€U

Днес публикуваме историята за 112-годишния часовник на старозагорското село Змейово, разказана  от  бившия кмет на селото Никола Пеев в личния му профил във фейсбук. Представяме ви разказа му с негово съгласие.

"Много стари часовници има в България. Много на брой. Никой не знае колко са.

Много на години. Никой не знае кой е най-стария.

Всички знаем обаче кой е най-точния часовник в България - този на гарата в село Змейово, Старозагорско.

Неговият изящен циферблат е окачен отпред на стената и гледа към коловозите. Кипри се като млада булка сред кокетната обстановка на добре поддържаната гара

А на него е написано: "Париж - 1908"! Значи е на 112 години и е френска работа!

А самият му механизъм е вграден в стената вътре в помещението. В шкаф, висок два метра. С всичките му зъбни колела, оси и тежести за навиване. Според някои часовникът е купен с държавни пари от царя и е подарен на селото след построяването на Италианския мост на ж.п. линията през 1911 г.

Кой знае... но от първия си ден работи много точно и славата му се разнася навсякъде. Дали причината е във височината и чистия въздух или в това, че селото е на 2 километра от гарата и той не чува какво става в държавата - не е ясно.

Ясно е друго:  преди и по времето на социализма той си е стоял само в Змейово. След демокрацията му посягат и той на два пъти изчезва. Веднъж го носят в София, но часовникът се заинатява и отказва да работи. Връщат го... и веднага тръгва!

 След време по нареждане на друг властимащ велможа го закарали в Пловдив – там, дето е управлението на ж.п района на Змейово. Но нашият часовник пак се инати и не иска да работи. Отново го връщат в селото и той отново работи точно.

През последните десетина години не сме чували да са го разнасяли някъде. Когато миналата година през лятото заведох децата да го видят, попитах случайно: Нали това е оригиналния часовник от преди 111 години?

Отговорът , който получихме е -  НЕ Е ! Това било копие. а оригиналът бил в музей! Дълбоко в себе си се раздвоих.

Хем ми се искаше да повярвам, хем ми стана болно. Защото си спомних голата, осиротяла гара, когато часовникът го нямаше. По-голямото ми внуче каза: "Много съм разочарован, дядо!.. Но това не е най- важното.

Най-важното е, че и сега на перона на малката провинциална гара Змейово има един часовник - красавец! Часовник, чиито стрелки неуморно тиктакат и отброяват всяка минута. А хората от влака гледат през прозорците и си викат: " Виж, това е най-точния часовник в България!"...

Текст: Никола Пеев

Коментари към новината

Още новини от Забавно