Новини от област Стара Загора и България

Емблематична сграда в Стара Загора ще се превърне в здравно заведение

12111 22/10/2020 12:00 Строителство Имоти
Емблематична сграда в Стара Загора ще се превърне в здравно заведение
Divident.€U Divident.€U

Сградата на емблематичната сграда на Патка баня в Стара Загора ще се превърне в здравно заведение. Такива са първоначалните планове на новия собственик на сградата, която търсеше купувач от 2003 година, след като за последно беше офис на банка.

Сградата е построена през далечната 1929 година по проект на известния старозагорски архитект Христо Димов по поръчка на частния инвеститор Раиф Мустафов. Това пише в книгата си „Стара Загора в архитектурни образи“ арх. Живка Кирчева. Постройката е известна още като „Зелената баня“. Преди нея на същото място е имало турска баня.

Тя е изградена в популярния за Германия стил модерн със симетрична архитектура и е официално открита през декември 1929 година, разказа за Divident.EU Райна Антонова, специалист в отдел „Нова история“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Остава в историята с популярното име „Патка баня“ заради стилизираната фигура на лебед над входа ѝ, която отдавна липсва.

Архитект Димов завършва архитектура в Чехия и по онова време е бил сред най-добрите специалисти по строителство на обществени къпални и не само. Той проектира и банята в старозагорското село Ягода.

Сградата с лебеда е работила като баня до 70-те години на 20-ти век. Във времето след промените, през 1995 г. е закупена от тогавашната частна „Тексимбанк“. Тогава е била преустроена и е излят огромен стоманенобетонен трезор под основното помещение.  5 години по-късно сградата е отдадена под наем на Росексимбанк. За няколко месеца е била използвана и от ДЗИ, а от 2003 г. до днес стоеше изоставена.

Коментари към новината

Още новини от Строителство