Виртуозният Васко Василев с биографична книга и филм за 50-ия му рожден ден

360 09/10/2020 10:00 Забавно Шоу
Виртуозният Васко Василев с биографична книга и филм за 50-ия му рожден ден
Divident.€U Divident.€U

Екипът навърта хиляди километри, следвайки цигуларя в Япония, Великобритания, Испания и България

Луксозна книга албум на фотографа Христо Русев и филм на журналиста Георги Тошев подгряват 50-тия рожден ден на най-известния български цигулар в света Васко Всилев.
Виртуозът избра родния си град София за място на купона, който ще започне с концерт на 14 октомври в столичния клуб JOY station и ще премине в импровизирана премиера на книгата, издадена от Книгомания и включваща уникални фотографии от сцената, градове, бекстейдж по време на турнета в Испания, Великобритания, Япония и България.
Две години фотографът Христо Русев придружава Василев по време на негови пътувания. По същото време журналистът Георги Тошев решава да включи Василев в новата си поредица „Децата на Другата България“.
Васко напуска родината на 9 години, заминавайки за Москва учи цигулка при прочути педагози.
Какво се случва през годините с талантливото момче ще разкаже новият епизод от новата поредица „Децата на Другата България“ тази събота, 10 октомври от 12, 30 часа по bTV.
През 1988 година Василев печели 3-те най-големи международни конкурси за цигулка - „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия.
Същата година се премества и установява в Лондон, където продължа обучението си е Кралския музикален колеж.
Между 19 и 21 г. възраст е гост концерт-майстор на Лондонския Симфоничен Оркестър и Лондонската Филхармония.
На 21 г. печели титлата „Суперсолист” на Лионската Опера във Франция. На 23 г. става най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи и до момента и като творчески продуцент.

Създател е на формацията „Лауреат”, в която влизат различни музиканти, носители на престижни международни награди. С тях участва в множество концерти и записи на различни продукции.
През годините е работил и записвал с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти,Стинг, Рони Уудот „Ролинг Стоунс”, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър, както и има голям репертоар филмова музика.
Василев има издадени 10 албума, една биография и сега луксозна книга албум от Книгомания. Премиерата ще бъде на концерта за неговия рожден ден в столичния клуб JOY station на 14 октомври.
Тази събота зрителите на bTV от 12,30 часа ще видят филма на Георги Тошев и Христо Русев „Светът на Васко Василев“ в новата поредица „Децата на Другата България“.

Снимки: Христо Русев

Коментари към новината

Още новини от Забавно