Новини от област Стара Загора и България

Жители на Гълъбово излязоха на символичен протест заради ремонта на пътя Гълъбово – Мъдрец

4346 01/04/2024 15:31 Строителство Пътища
Жители на Гълъбово излязоха на символичен протест заради ремонта на пътя Гълъбово – Мъдрец
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На символичен протест излязоха жители на селата Мъдрец, Медникарово, Обручище, Искрица, както и на Гълъбово. Протестът се състоя южно от кръговото кръстовище до Брикел. Причината за него беше все още незапочналият ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово.
Протестът беше организиран в деня на шегата- 1 април от инициативен комитет "Обручище завинаги".

„ Изтече срокът, обещан с последното писмо от страна на АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура") за започване ремонт на третокласния републикански път 5504 Мъдрец - Гълъбово.
В писмото е посочено започване на ремонт в първото тримесечие на 2024 година. До днес, последният работен ден от третото тримесечие, такъв ремонт все още не е започнал.

Затова от инициативния комитет "Обручище завинаги"питаме отново "Обещанието, шега ли беше?" със символични действия без ограничаване на движението на пътя“, обясни за Divident.EU председателят на Инициативния комитет на „Обручище завинаги“ инж. Тенчо Кайряков.
Пътят не е ремонтиран основно от 40 години и е изключително опасен, а се ползва от едни от най-големите предприятия в България - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3", Рудник 3 на "Мини Марица - изток", завод за гипсокартон "Кнауф" и "Енергоремонт", напомниха протестиращите .

При последния протест, в средата на март, тогавашният министър Гроздан Караджов обеща писмено, че ремонтът на пътя ще започне до края на март. Това обаче не се случи, въпреки проведената процедура от АПИ.

От своя страна от Агенция „Пътна инфраструктура“ с писмо до кмета на Обручище Станислав Габровски с копие до МРРБ още през ноември 2023 г. обяви причините за закъснелия ремонт: Поради установена техническа грешка в кадастралната карта на област Стара Загора, според която пътят преминава през вече отчуждени земеделски земи, на 5 януари 2024 г. са внесени три искания в Агенцията по геодезия, картография и кадастър за отстраняване на констатираните грешки. След като имотите бъдат нанесени в кадастралната карта, което се процедира от АГКК и се актуализира кадастралния план на областта , АПИ ще внесе проекта за одобрение и издаване на разрешително за строеж в МРРБ.

Със своя позиция излезе "Продължаваме Промяната" в Стара Загора. В нея се казва:  В петък - 05.04. изтича срокът за обжалване на измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри на област Стара Загора, наложени заради предстоящия ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец. След това ще бъде издадено дългочаканото от жителите в региона разрешение за строеж и дейностите по реновиране на пътя ще могат да започнат.

Стартирането на ремонта закъсня след като стана ясно, че трябва да бъдат извършени съгласувателни процедури между всички дружества, които имат разположена инфраструктура в региона, а следа това да бъдат отстранени допуснатите грешки в кадастъра заради отчуждени имоти.
Първата процедура приключи през ноември 2023, втората - на 6 март тази година. Промените вече са публикувани в Държавен вестник.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство