Новини от област Стара Загора и България

Община Чирпан прие нов Общ устройствен план за всички селища

Община Чирпан прие нов Общ устройствен план за всички селища
Divident.€U Divident.€U

В новия ОУП е предвидена и зона за индустриално строителство в югоизточната част на Чирпан

Общинският съвет на Чирпан прие на свое заседание нов Общ устройствен план на общината. Това се случва за първи път, досега действащият от началото на 60-те години ОУП беше само за град Чирпан, който е променян неколкократно.

Новият стратегически документ е разработен, съгласно изискванията на ЗУТ и включва всички населени места в общината. Неговият старт бе даден през 2020 г. по спечелен проект за финансиране от МРРБ.

„Приемането на Общия устройствен план (ОУП) на община Чирпан дава параметрите за пространствено развитие в дългосрочна перспектива, определя насоките, визията и устройството на функционалните системи“, каза кметът Ивайло Крачолов по повод гласувания от Общинския съвет проект.

На заседанието на Общинския съвет кметът благодари на главния архитект и на екипа, работил по проекта. От 265 общини, Чирпан е сред 40-те, които имат общи устройствени планове, съответстващи на всички законови изисквания.

„Изработването отне близо 4 години. В него е предвидена и зона за индустриално строителство на югоизток – на терена между бившето военно поделение и бившия ДАП. Проектът планира развитие и на жилищното строителство. Противоречията, които досега препятстваха инвестиционни намерения, са изчистени в новия Общ устройствен план.

До няколко месеца предстои и въвеждане на Географска информационна система, която ще позволи срещу единен граждански номер получаване на кадастрална информация. Това ще улесни бизнеса и гражданите, ще спести време и административна тежест и ще е от полза за устройствените процедури“, допълни Крачолов.

По думите на Ивайло Крачолов съгласуването с екологичната мрежа Натура 2000, носи допълнителни точки на проектите на Община Чирпан при кандидатстване за еврофинансиране.

Коментари към новината

Още новини от Строителство