Новини от област Стара Загора и България

Казанлъшкото предприятие М+C Хидравлик съкращава 10% от служителите си

2273 27/03/2024 16:39 Икономика Бизнес
Казанлъшкото предприятие  М+C Хидравлик съкращава 10% от служителите си
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Казанлъшкото хидравлично предприятие М+C Хидравлик съкращава 128 души или около 10% от служителите си. В момента в компанията се раздават предизвестия за прекратяване на трудовите договори на работниците. Те ще бъдат освободени от края на април. На работа в компанията след предвидените съкращения остават 1150 души.

От ръководството се надяват с увеличението на поръчките за хидравлични изделия през следващите месеци да успеят да върнат отново на работа съкратените си служители. Такава мярка – освобождаване и след това отново наемане на служителите, вече е прилагана в М+C Хидравлик през 2009 г.

През февруари, март и април предприятието работи на намалено работно време поради по-малкото поръчки, но според закона намалено работно време може да се прилага само до 3 месеца в рамките на 1 година.

„В Европа се намаляват парите за селското стопанство, спират се парите за инфраструктурни проекти. Ситуацията в икономиката е сложна. Като че ли има леко съживяване в момента, но не се знае докога. Сега се дават пари за военно производство и зелена сделка. Тези две неща не генерират добавена стойност“, коментира за Divident.EU прокуристът на М+C Хидравлик инж. Владимир Спасов. Той допълни, че съкращенията са оздравителна мярка за компанията.

Инж. Владимир Спасов

30% от изделията на казанлъшкото хидравлично предприятие отиват в селското стопанство, а около 18% - в строително-пътни машини.
"Въпреки затрудненията, ще продължим да движим инвестиционните си проекти", посочи инж. Спасов.

До края на 2024 г. М+C Хидравлик ще стартира изграждането на нов завод в Казанлък, който ще увеличи капацитета на производство на предприятието с 40%. Новият производствен корпус ще се захранва чрез собствена фотоволтаична система и ще разполага с инсталация за производство на зелен водород. По този начин предприятието ще постигне нулев въглероден отпечатък върху околната среда.

Преди малко повече от месец инж. Владимир Спасов обяви пред Divident.EU , че има спад на икономическата активност в Европа. Това е процес, който неминуемо щеше да се случи с оглед на всички тези ненормални обстоятелства, в които живеем - войни, административни рестрикции за различни дейности, финансирания на сектори, които не носят добавена стойност за сметка на такива, от които човечеството има нужда, каза тогава той.

Спасов допълни, че има отлив в търсенето на хидравличните изделия. Във веригата на доставки в последните 2 години има стремеж за презапасяване с продукти. В момента, при икономически спад, е нормално да се появи период от 3 - 4 месеца, в който да бъдат оптимизирани складовите наличности за всякакви индустриални продукти. Надеждите в бранша са този период да не бъде толкова продължителен.

М+С Хидравлик е второто голямо предприятие в Старозагорски регион, което предприема значителни съкращения на работници. Преди седмица съобщихме за началото на над 30% съкращения в ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3.

 Интервюто с инж. Владимир Спасов вижте тук: Подкаст с инж. Владимир Спасов: Започва строеж на "зелен" завод на М+S Хидравлик в Казанлък (ВИДЕО)

Коментари към новината

Още новини от Икономика