Новини от област Стара Загора и България

Белоглав лешояд беше блъснат на АМ "Тракия", мобилизира много хора за спасяването му

Белоглав лешояд беше блъснат на АМ Тракия, мобилизира много хора за спасяването му
Divident.€U Divident.€U

Един от белоглавите лешоядите – част от програмата за реинтродукция бе блъснат на магистрала Тракия. За ранената птица подадоха сигнали десетки граждани, а екип на Зелени Балкани се отзова мигновено на място, съобщават от организацията. Съдействие са оказали и служители на Сектор Пътна Полиция – ОД на МВР Стара Загора, които няколко часа са стояли на място, за да не бъде блъсната ранената птица от други коли и да не се създаде предпоставка за ПТП.

След като се отзовахме спешно на сигнала, птицата бе приета в Спасителния център за диви животни, като веднага ѝ е приложено кръвоспиращо средство и са ѝ поставени системи. Въпреки приключилия работен ден, екипът се е свикал по спешност, за да окаже първа помощ на ценната птица, но тя е издъхнала още при първоначалните манипулации. Независимо, че екипът ни не успя да помогне на животното, този случай е един от примерите, как десетки хора се ангажираха – от румънски доброволец, до българските гражданите, подали сигналите и колегите ни от ФДФФ наблюдаващи птиците с предаватели, през екипа на Зелени Балкани, отзовал се на място, до лекарите ветеринари в Спасителния център за диви животни.

Първоначално информация за птицата дойде от Корнел Которогеа, доброволен сътрудник от Румъния, който е един от най-активните ни спомоществователи за завръщането на лешоядите в нашата Родина. Това е възможно, благодарение на факта, че птицата е снабдена с предавател, което позволява проследяването ѝ в дивата природа. Екипите на Фонда за дивата флора и фауна и Зелени Балкани редовно проследяват птиците с предаватели, като тази система на „шпионаж“ позволява да бъдат ранно установени случаи на бедстващи птици, както и на отровени лешояди.

Предистория Птицата е дарена от френския зоопарк BIOPARC Zoo de Doue, Франция. Кръстена е AD, по номера на маркировките си. Настанена е във волиера за адаптация на Фонда за дивата флора и фауна в село Ракитна. Пусната е в Кресна през август 2023г., маркирана и освободена от Христо Пешев от същата организация. След това птицата скита, като през Западни Родопи отива в Централен Балкан. Там демонстрира нетипично за дивите птици поведение, като се придържа към населените места Карлово – Калофер и региона и дори каца на паметниците в градовете. Възможно е поведението ѝ да се дължи на факта, че е отгледана в зоопарк и на така нареченото „импринтиране“, при което птиците, отгледани от хората се смятат за човеци и търсят близостта им.
Последните дни се е насочила през Средна гора към равнината, където явно е кацнала на магистрала Тракия, близо до Калояновец и е била блъсната.

Птицата е снабдена с предавател, дарен от Зоопарк Париж. Благодарение на него е проследявана от екипа ни, както и от доброволеца Корнел Которогеа, което е позволило да бъде засечена. Така една единствена птица от програмата ни, мобилизира усилията на хора, институции и зоопаркове във Франция, България и Румъния, за да се завърнат лешоядите в нашата страна!

Изказваме искрена благодарност на служителите на Сектор Пътна Полиция към ОД на МВР Стара Загора – мл. авто-контрольор Димитър Димитров и старши полицай Николай Апостолов, които на място са пазели птицата. Благодарим на Корнел Которогеа – който е изключително активен наш доброволец, както и на гражданите, подали сигналите. Не на последно място, благодарим на френските зоопаркове, дарили птицата и предавателя за нея, които отделят от приходите на посетители, за да подкрепят програмата за завръщане на лешоядите в България. Благодарение на съвместните ни усилия, успяхме да върнем белоглавите лешояди в Кресна и Стара Планина, както и изчезналия за страната черен лешояд!

Вие също може да станете част от програмата за завръщане на лешоядите и да ни помогнете да върнем и символа на българската природозащита – брадатия лешояд!

Контакти от страна на Зелени Балкани:
Ивелин Иванов - ръководител проект „Живот за брадатия лешояд“, моб. тел. +359887589995, e-mail: [email protected]
Фонд за дивата флора и фауна - е-mail - [email protected]

Коментари към новината

Още новини от Общество