Новини от област Стара Загора и България

ДЗУ АД е пред пуск на производство на автомобилни платки в Стара Загора

9430 21/02/2024 09:10 Икономика Бизнес
ДЗУ АД е пред пуск на производство на автомобилни платки в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Подготовката за производство на платки за автомобилната промишленост в ДЗУ АД - Стара Загора е почти към края си. Вероятно до месец ще започне новото производство, съобщи за Divident.EU изпълнителният директор на дружеството инж. Сашо Съйков.
Инвестицията на "Видеотон България" в строителство и оборудване ще надхвърли 15 млн. лева. Ще бъдат осигурени и нови работни места. Колко ще бъдат те, ще стане ясно непосредствено преди откриването на новия производствен корпус.

При старта на инвестиционното намерение от „Видеотон България“ обясниха, че във връзка с новата инвестиция правят преустройство на помещение с площ от 5 дка в корпусите на ДЗУ, а складовите площи за автомобилните платки ще надхвърлят по големина производствените.

До този момент „Видеотон България“ не е произвеждала платки за автомобилната промишленост, а само за конвенционална електроника за големи фирми като Philips, Osram и други.

За да види как напредва новата инвестиция, в Стара Загора дойде на посещение лично посланикът на Унгария Н. Пр. Миклош Борош. На срещата в кметството на Стара Загора присъстваха и изпълнителният директор на фирма „Видеотон България“ инж. Сашо Съйков и председателят на Съвета на директорите Золтан Хорват.

„Добре дошли в нашия град. Щастливи сме да ви посрещнем и да ви покажем красотата и предимствата на Стара Загора. Знайте, че като Община ние ще бъдем насреща за помощ при осъществяването на процесите и административните дейности“, каза в началото на срещата зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев. Договорени бяха условия за съвместна работа занапред, както и предстоящо посещение на делегация от Унгария.

Миклош Борош обясни, че се очаква инвестиционното намерение да осигури не само голям брой работни места, а и изцяло нова техника, подобряваща процесите в производството.

В началото на февруари ДЗУ АД публикува в Jobs.BG обяви за свободни работни места за работници по монтаж на изделия, строителен работник и инженер инструментална екипировка / конструктор.

За компанията След приватизацията някогашният електронен гигант запази абревиатурата ДЗУ. И сега ДЗУ АД е основното дружество в компанията с 99% собственост на „Видеотон“. Останалият 1% от ДЗУ е собственост на близо 4000 малки акционери.
„ДЗУ“ АД управлява активите, предоставя финансови, счетоводни, HR услуги и Индустриален парк, като обслужва трите производствени фирми от групата – „Видеотон Бългериан Холдингс“ ЕООД, която извършва механичен и електромеханичен монтаж на електрически устройства, „ВТ Булпласт“ ЕООД за производство на пластмасови детайли и инструментална екипировка и „ВЕАС България“ ЕООД за насищане на печатни платки и електромеханичен монтаж.

Още по темата: ДЗУ ще произвежда платки за автомобилната промишленост

Коментари към новината

Още новини от Икономика