Новини от област Стара Загора и България

 ДЗУ АД ще произвежда платки за автомобилната промишленост

6958 21/10/2022 18:35 Икономика Бизнес
 ДЗУ АД ще произвежда платки за автомобилната промишленост
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

„Видеотон България“ ще произвежда платки за автомобилната промишленост. За целта старозагорската компания прави преустройство в базата си в бившия електронен гигант. Новото производство ще бъде разположено в помещение с площ 5 дка. Подготвят се и нови складови площи, които ще надхвърлят по големина производствените, съобщи за Divident.EU изпълнителният директор на дружеството инж. Сашо Съйков.

Инвестицията в новото производство е за близо 15 млн. лева. В сумата влизат строителните дейности и техническо оборудване с нови машини. Очаква се новото производство да стартира през пролетта на следващата година.

До този момент компанията не е произвеждала платки за автомобилната промишленост, а само за конвенционална електроника за големи фирми като Philips, Osram и други.

И сега „Видеотон България“ разполага с цех за производство и насищане на платки, но той не е достатъчен. Освен, че се увеличават поръчките, има нужда и от по-добра логистика. В момента производството на платки е разположено на един от етажите на завода.

С придобиването на базата на бившия завод ДЗУ в Стара Загора „Видеотон България“ разполага с 280 дка площ. До момента е продадена 1/3 от тази площ.

„Поставихме си за цел да няма изоставени бази, а площадката да придобие добър външен вид“, каза инж. Съйков. Незавършените халета от някогашния ДЗУ са закупени от четири големи старозагорски компании.

Структурата След приватизацията предприятието запазва абревиатурата ДЗУ. И сега ДЗУ АД е основното дружество с 99% собственост на „Видеотон“. Останалият 1% от ДЗУ е собственост на близо 4000 малки акционери.

„ДЗУ“ АД управлява активите, предоставя финансови, счетоводни, HR услуги и Индустриален парк, като обслужва трите производствени фирми от групата – „Видеотон Бългериан Холдингс“ ЕООД, която извършва механичен и електромеханичен монтаж на електрически устройства, „ВТ Булпласт“ ЕООД за производство на пластмасови детайли и инструментална екипировка и „ВЕАС България“ ЕООД за насищане на печатни платки и електромеханичен монтаж.

Производството До 2007 г. ДЗУ произвежда сешоари за Philips, като на практика е най-големия завод в Европа, който работи за този продукт. Производството тогава достига годишно до 2,5 милиона сешоара. Днес в ДЗУ се произвеждат предимно части за отделни големи производители.

Основни клиенти на старозагорската компания са АББ заводите в Германия, Франция и България в Раковски, Филипс, Шнайдер Електрик, Осрам, ЕВМ, Legrand, Braun.

Средната продължителност на проектите в компанията е между 3 и 5 години.

В момента „Видеотон България“ работи по повече от 20 проекта.

Старозагорската компания има повече поръчки отколкото може да поеме с досегашния си капацитет. Това е една от основните причини за разширение на производството и разкриване на новия цех за платки.

Фирмата-майка „Видеотон“ има 35 завода в Унгария, като с наетите 16 000 работници се нарежда сред най-големите работодатели там. Притежава заводи и развойни бази и в Украйна и Сърбия.

Търсят се кадри Сега във „Видеотон България“  работят около 1500 души. Търсим оператори за всички производства, съобщават от ръководството. Те си поставят за цел да наемат по 50 човека на месец, но на този етап не успяват. Няма достатъчно работна ръка в региона. Наемат работници и от Нова Загора, Гурково и други места, близо до Стара Загора. Те пътуват ежедневно до завода със служебен транспорт.

Коментари към новината

Още новини от Икономика