Новини от област Стара Загора и България

Заради изтичане на договора с НЕК

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ спира временно от 21 февруари, съкращения засега няма

12995 19/02/2024 16:14 Икономика Енергетика
ТЕЦ  КонтурГлобал Марица Изток 3  спира временно от 21 февруари, съкращения засега няма
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще спре временно работа след изтичането на договора и с Националната електрическа компания (НЕК) на 21 февруари.

В момента централата работи на eдин блок. Съкратени от работа на този етап няма да има. За всички 400 души, които работят тук, има подготвен график през следващите седмици. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка. Ще ремонтират централата и ще я подготвят за времето, когато ще има по-добри цени на ел. енергията. Това съобщи за Divident.EU изпълнителният директор на ТЕЦ „КонтурГлобал“ Васил Щонов.

„Изтича нашият договор и минаваме на търговски принцип. Когато има добри цени, ще работим, а когато няма добри цени, няма да работим. За момента 21 и 22 февруари се очертават като дни, в които няма да има търсене на нашата висостойностна ел.енергия. Ще трябва да спрем и блока, който в момента работи. Когато се появят добри цени, ще пуснем отново централата“, обясни изпълнителният директор на централата.

Щонов допълни още, че собствениците на топлоцентралата имат намерение ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ да оперира още поне няколко години. "В дългосрочен план всичко зависи от няколко неща – от това дали държавата ще излезе с някакво решение, от промяната на цените на балансиращата енергия, както и от цената на въглищата. Има очакване цената на въглищата да се повиши през следващите месеци", каза Щонов.

Основният проблем е, че цената на газа е много евтина и затова цената на произведената от въглища ел. енергия не е атрактивна в момента. Работим с държавата за това, хората, които са при нас, да бъдат обучени и в други дейности", каза още изпълнителният директор на централата.

Повече за плановете на ръководството на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ може да научите от интервюто на Divident.ЕU с изпълнителния директор Васил Щонов.

Коментари към новината

Още новини от Икономика