Новини от област Стара Загора и България

Временно спира продажбата на общински жилища в Стара Загора

Временно спира продажбата на общински жилища  в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

12 нуждаещи се семейства чакат за настаняване в общински жилища

Общинска администрация оттегли от дневния ред на заседанието на Общинския съвет в Стара Загора три точки, свързани с продажбата на общински жилища.
„Решихме да оттеглим точките, защото предстои през януари да се приеме Стратегия за управление на общинските имоти по Закона за общинската собственост. На база на тази стратегия ще се изработи Програма за управление на имотите общинска собственост. С тези 2 документа се надявам да изчистим въпроса как да става продажбата на общински жилища“, каза на пресконференция Павлина Делчева- зам.-кмет „Общинска собственост и социална политика“. Според нея преди приемането на документите не би трябвало да става продажба.

Има 12 семейства, които чакат от 1 година за настаняване в общински жилища в Стара Загора. Докато не сме напълно сигурни, че няма чакащи семейства и разполагаме със свободен общински фонд, не би трябвало да продаваме, смята зам.-кметът.
Над 500 са общинските жилища в Стара Загора, като за 2023 г. са продадени 20.

Необходим е да се уточни дали всеки един човек, който отговаря на условията, може да закупи общинско жилище или трябва да се прилага по-различен подход, допълни Делчева.
През 2015 г. е имало над 100 чакащи за общински жилища. „ През последните 6-7 години успявахме да настаняваме всички желаещи. Правилно е да се спре продажбата, защото сме на санитарния минимум. За първа година се оказа, че има 12 чакащи семейства, които няма къде да настаним“, каза Янко Янков, председател на ПК по Общинска собственост и стопанска политика в местния парламент.

Групата на „Алтернатива на гражданите“ ще предложи за обсъждане в Общинския съвет идеята за построяване на нови общински жилища върху общински парцели срещу обезщетение. Идеята е да се настаняват с предимство млади семейства, специалисти.
52 са постъпилите предложения за сесията на Общинския съвет на 7 декември. От тях са оттеглени 3 точки. Като извънредни ще влязат 7 точки – 6 от тях от ПК по социална политика. От тях 5 са за получаване на еднократна помощ от пострадали от пожара на ул. Хан Аспарух в Стара Загора, съобщи председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова.

На председателски съвет постигнахме разбирателство по точките за определяне на комисии. Има предложение за старт на процедурата за избор на управител на ДКЦ 1. Другата определена комисия на председателски съвет е тази за общинските жилищни имоти, допълни Лазарова.

Коментари към новината

Още новини от Общество