Новини от област Стара Загора и България

Рожденият ден на Живко Тодоров събра стотици дарители за нов православен храм в Стара Загора  

Рожденият ден на Живко Тодоров събра стотици дарители за нов православен храм в Стара Загора   
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Благотворителната инициатива, обявена от кмета на Стара Загора Живко Тодоров за рождения му ден 21 септември за изграждането на нов православен храм в старозагорския квартал „Кольо Ганчев“, събра в поставените кутии над 34 000 лева. Голяма фирма от региона е превела по сметка 10 000 лева, още толкова е превела Старозагорската света митрополия. Със своя лепта ще се включат църковните настоятелства, ктиторът Мина Николова с 1000 лева, както и лично Н. В.Пр. Старозагорският митрополит Киприан.

По сметката на благородната инициатива са постъпили още много дарения за хиляди левове от различни фирми в Стара Загора и региона, като общата стойност на даренията стигна 86 781 лв..

Проектът за православния храм „Свети Мина“ е готов и чака своята реализация. Първата копка за изграждането му беше направена през 2021 година с благословията на дядо Киприан върху дарен от Община Стара Загора парцел близо до кварталния пощенски клон.

Преди няколко дни кметът на Стара Загора обяви, че предпочита вместо цветя и подаръци за рождения му ден неговите гости и приятели да дарят пари за изграждането на храма.

В домакин на празничното тържество се превърна митрополит Киприан, който отвори вратите на своя дом и покани дарителите в двора на Старозагорската митрополия.

„Всеки рожден ден е ново начало. Не е случайно признанието, което получихте в началото на новата си година – признанието за Кмет на годината“, каза в обръщението си към Живко Тодоров дядо Киприан. – „Преди 12 години вие тръгнахте с труд, милосърдие и вяра по възрожденската пътека на първосветителите на прекрасната ни Стара Загора. Признателни сме, че създадохте традиция рождените Ви дни да бъдат начало на благотворителни инициативи. Благодарение на една от тях на 5 октомври ще бъде открит отново възстановения Планетариум“, каза още Старозагорският митрополит и благодари на всички, които ще дадат своята скромна лепта, за изграждането на този храм.

Рожденикът благодари на дядо Киприан, за това, че е отворил своя дом за неговия личен празник, но и за гражданите, които ще могат да се насладят на прекрасното място, което е създал. „Наистина се усеща различният начин, по който работи църквата в Стара Загора. Искам да благодаря на всички, които дойдохте – целта е благородна, да съберем средства за храма. От всички предходни инициативи средствата отидоха по предназначение. Скоро ще бъде отворен възстановеният и модернизиран Планетариум на Стара Загора. Един кмет без екипа си, без хората си и без подкрепата на съгражданите си, не представлява нищо. Така показваме, че сме едно организирано гражданско общество“, каза още Живко Тодоров.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество