Новини от област Стара Загора и България

Кметът Живко Тодоров: Политиците не бяха честни докрай с хората от „Марица изток“ (ВИДЕО)

Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

„Политиците не бяха честни докрай с хората от комплекса „Марица изток“. Ако бяха честни,  досега щяха да предприемат конкретни действия“. Това каза във видео интервю за Divident.EU кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „Много от тях използваха темата с комплекса като дъвка, служиха си с нея по време на избори или бягаха от нея, за да се спасят от проблемите, които чакат своето решение. Трябва да се изправим и честно да назовем проблемите, за да получим наистина справедлив преход“.

Живко Тодоров посочи още, че на 31 юли министърът на енергетиката Румен Радев ще бъде в Стара Загора и ще даде отговор на редица въпроси, свързани с бъдещето на енергетиката в региона. „Надявам се да се получи конструктивна дискусия и заедно да намерим варианти  – да спасим работни места и да създадем добра алтернатива“, допълни Тодоров.

Той припомни, че още преди години Община Стара Загора е представила план във връзка с предстоящата трансформация на икономиката на региона и „Зелената сделка“, но за съжаление, този план не е включен в представения първи вариант на Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Той подчерта, че ще настоява лично за отлагане на посочените срокове до момента, свързани с намаляване на въглеродни емисии с 40% до 2026 година, тъй като е нереално дотогава да бъде изпълнено подобно изискване. „За да се случи този плавен преход, ни е нужно достатъчно време. Няма как да стане трансформация на икономиката до 2026 г. Трябва да се отложи този срок и да се приложат мерки като инвестиции в региона, нови индустриални зони, мерки за нови работни места“, посочи кметът на Стара Загора.

„Радвам се, че министърът на икономиката Богдан Богданов даде сигнал, че се работи върху създаването на нова индустриална зона в Стара Загора, защото това е изключително важно за бъдещето на региона“, каза кметът на Стара Загора. Общинското ръководство ще настоява в Териториалния план за справедлив преход задължително да влезе развитието на индустриалните зони и по-точно тази на бившето Летище Стара Загора, както и на Индустриална зона „Марица изток“. В него трябва да намери място и темата за производство на зелен водород с конкретни проекти и измерения - колко работни места ще се създадат, в какъв срок и т.н.  

Кметът на Стара Загора смята, че най-полезно за развитието на града ще бъде Летище Стара Загора да се превърне в индустриална зона. Идеята е пистата на летището да се запази и да се използва за важни за града събития като Бата Агро, изложби, изложения и други.

В интервюто Живко Тодоров посочва още, че ремонтът на ВиК в града вече е към края си и ще приключи до 2 месеца.

„Голяма част от улиците се асфалтират от Община Стара Загора. Предстои да се завършат улиците „Васил Левски“, „Боруйград“, бул. „Патриарх Евтимий“, „Парчевич“, „Радецки“, кв. „Градински“. Убеден съм, че ремонтът ще бъде качествен и че след като приключи всички ще усетят огромната полза от него“, каза Тодоров.  Според него причинените неудобства и неуредици по време на ремонта са следствие от късия срок, с който водоснабдителното дружество разполага, за да усвои парите по европейската програма. „Забавянето на старта на проекта е заради липсата на правителство във времето, заради обжалвания на процедурите и други обстоятелства, но ако не се възползваме от тези европейски пари, вероятно никога повече няма да получим шанса да извършим подобен ремонт и да намалим драстично загубите на довежданата вода“, обясни той.

В интервюто Живко Тодоров обсъжда и проблема с високата цена на водата в Стара Загора. „Поисках от дружеството да намали цената на водата, но ми казаха, че предходното ръководство на дружеството е изтеглило кредити от 50 млн. лева кредити, които трябва да се връщат. За разлика от общината, която е прозрачна институция, в държавните дружества като че ли няма такава прозрачност“, коментира кметът.

Той съобщи, че на мястото на демонтираното поетично „Водно огледало“ в центъра на града ще бъде изграден друг, по-подходящ и издържан градски елемент. Очакват се  предложенията на архитектурния съвет и от отдел „Култура“ в общината.

„Предният проект не беше практичен, не се харесваше и на гражданите. Затова го демонтирахме, очакваме да поставим на това място нещо различно, красиво и функционално“, допълни той.

Живко Тодоров съобщи, че съвсем скоро в Стара Загора ще бъде представено ново производство в областта на автомобилната промишленост. Става въпрос за френски инвеститор, който ще разкрие 600 нови работни места в Стара Загора.

През следващите години основните насоки за развитие на града трябва да бъдат  инвестиции в икономиката и в инфраструктурата, смята кметът.

Той съобщи, че е взел за себе си решение дали да се кандидатира за четвърти кметски мандат. Официално решението му ще бъде обявено до един месец.

Гледайте цялото интервю с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, за да чуете отговорите му и по други теми.

Коментари към новината

Още новини от Общество