Новини от област Стара Загора и България

"Времеубежище" на Георги Господинов спечели международния "Букър"

8494 24/05/2023 00:43 Култура Книги
Времеубежище на Георги Господинов спечели международния Букър
Divident.€U Divident.€U

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов спечели международния "Букър". Той си поделя отличието заедно с Анджела Родел, която преведе книгата на английски. Церемонията се проведе в Лондон, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани. Победата на българския писател – първия наш сънародник, влязъл във „великолепната шесторка“ на номинираните за отличието, бе обявена в 23.50 ч. тази вечер от Скай Гардън в Лондон.

Господинов се пребори за отличието със "Скала" (Boulder) на каталунската писателка Ева Балтасар; "Евангелието според Новия свят" (The Gospel According to the New World) на Мариз Конде от Гваделупа - на 89 години най-възрастната номинирана за "Букър"; "Кит" (Whale) на корееца Чон Мьон-Кван; Standing Heavy на Патрик Арманд-Гбака Бреде - Гааз и "Мъртвороден" (Still Born) на мексиканката Гуаделупе Нетел.
В благодарственото си слово на английски писателят отдаде дължимото и на останалите номинирани, като каза, че е чел и петте други книги, че те са прекрасни и посъветва всички да ги прочетат. Той благодари на българските и английските си издатели, на родителите си, на всички, които са били част от пътя на неговия роман.

„Продължавайте да разказвате своите истории“, завърши писателят краткото си слово с обръщение към колегите си по перо. Споменавайки настъпващия български празник 24 май, вече на роден език, Господинов се объна към аудиторията в България и българската общност по света: „Честит празник! Честито чудо на езика!“.

Коментари към новината

Още новини от Култура