Новини от област Стара Загора и България

Българските евродепутати с обща позиция за защита на розовото масло

2819 16/05/2023 10:36 Агро Земеделие
Българските евродепутати с обща позиция за защита на розовото масло
Divident.€U Divident.€U

Представителите на България от всички политически групи в Европейския парламент се обединиха в обща позиция за защита на българското розово масло, внасяйки заедно искане да бъдат изтрити всички текстове в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), които разглеждат етеричните масла като химическа смес, което би засегнало хиляди производители на етерично-маслени култури в България.

Членовете на европарламента от България от всички политически фракции се консолидираха в защита на общонационална позиция на изключително ранен етап от европейския законодателния процес. Проведохме  срещи с представители на други държави, за да насочим вниманието им към чувствителните разпоредби, съобщават евродепутатите от ДПС България.

В искането си българските евродепутати настояват да се запази сегашния режим за третиране на етеричните масла и да бъдат премахнати всички разпоредби, които биха довели до затруднения в дейността на българските производители и преработватели на етерични масла.
Позицията на българските евродепутати е, че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химически елементи, т.е. като потенциално опасни субстанции, което ще доведе до промяна в регистрацията на етеричните масла и до нови изисквания за етикетирането им, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро